niedziela, 19 sierpnia 2012

pomidory, ogórek gruntowy i kurczak z zielonym sosem


Obfitość warzyw skłania do kombinacji sałatek. Ja osobiście lubię proste zestawy. Dwa, trzy warzywa i fajny wyrazisty smak. Jestem fanem pomidorów koktajlowych. Nie chyba za smak ale za kształt i wielkość. Ogórki gruntowe mają swoisty smak. Kiedyś funkcjonowały przez góra 3 miesiące, dzisiaj można je kupić od marca do listopada. W towarzystwie kurczaka w sosie sojowy i sosu z sera gorgonzola.


Składniki ( 4 osoby):
-2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
-8 ogórków gruntowych obranych i pokrojonych w podłużne plastry
-20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Marynata:
-2 łyżki oliwy
-sok z ½ cytryny
-łyżeczka miodu
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-grubo zmielony czarny pieprz
Sos:
-50 g gorgonzoli startej na tarce
-2 żabki czosnku
-sok z ½ cytryny
-łyżeczka cukru
-3 łyżki oliwy
-pieprz, sól
-garść posiekanego oregano


Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24. Następnego dnia ucieramy czosnek ucieramy z solą i oliwą. Dodajemy ser. Po połączeniu składników dodajemy sok z cytryny, cukier, pieprz i oregano. Ucieramy kiedy sos będzie lekko zielony.
Smażymy kurczaka na ostrym ogniu wraz z marynatą. Obracamy często. Po skartelizowaniu wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Na talerzu układamy w rzędzie plastry ogórka,  poniżej pomidory. Na granicy układamy kurczaka i polewamy sosem.

piątek, 10 sierpnia 2012

gazpacho kolejny chłodnik na lato

Andaluzyjska zupa ze świeżych warzyw na gorące lato. Są już super aromatyczne pomidory, jędrna papryka i gorące lato. Warto zrobić sobie na obiad zimną gęstą surową zupę warzywną. Mój autorski przepis na gazpacho wykombinowany z wielu innych. Charakter zupy to pogranicze zupy i warzywnej sałatki. Jeśli zorganizujemy dodatki to komponuje się całkiem spore danie na letni obiad.


Składniki ( 4-6 porcji):
-cztery czerwone papryki pieczemy w 200stponiach w piekarniku do momentu odstawania skórki ( może zrobić się czarna), obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę ( 2x2mm)
-4 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
-dwa ząbki czosnku starte z solą i oliwą na emulsje
-4 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych pokrojone w kostkę
-mała cebula lub szalotka pokrojona w kosteczkę
-puszka dobrych pokrojonych pomidorów
-czerstwa pszenna bułka pokrojona w drobną kostkę
-1/3 szklanki oliwy
-słodka papryka, sól, pieprz, cukier i ocet winny
-garść posiekanego oregano


Bułkę zalewamy puszka pomidorów. Chwile czekamy i intensywnie mieszamy do momentu wchłonięcia płynu. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy przyprawami. Dajemy łyżeczkę papryki i pół cukru. Łyżkę octu i pieprz. Jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać chilli. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny i od czasu do czasu mieszamy. Po dobie należy doprawić ponieważ smaki się przegryzają. Zupa jest grudkowata i gęsta. Aromatyczna. Można ją zmiksować ale wtedy moim zdaniem nabywa innego smaku.
Jeśli chcemy bogatszą wersje to podajemy z drobnymi grzankami, orzechami włoskimi i oliwkami. Fajnie komponuje się anchois lub tuńczyk z puszki.

środa, 1 sierpnia 2012

makaron conchiglie i kurczak w pomidorowym sosie

Duże muszle są bardzo wdzięcznym materiałem do nadziewania różnymi farszami. Dość pospolity przepis na nadzienie z kurczakiem i zapiekanie w sosie pomidorowym.


Składniki (4-6 osób):
- 30 muszli ugotowanych na półtwardo ( ok 8-9min)
Sos:
-puszka krojonych pomidorów
-cebula posiekana
-posiekane 2 ząbki czosnku
-oliwa, słodka papryka, pieprz i sól

Cebule szklimy i dodajemy czosnek. Przesmażamy 2-3 minuty. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy do redukcji płynu. Dodajemy pomidory i przyprawy i gotujemy ok 15 min.
Farsz:
-dwie piersi kurczaka drobno pokrojone w kostkę
-cebula jedna posiekana
-ok.10cm pora pokrojonego drobno
-mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
-50g startego sera pleśniowego
-garść posiekanej świeżej bazylii
-3 ząbki czosnku posiekane
-2cm startego korzenia imbiru
-2 łyżki sosu sojowego
-pieprz


Cebule rumienimy na oliwie i dodajemy kurczaka. Podsmażamy na złoto. Dodajemy czosnek i imbir. Następnie porę i paprykę. Dodajemy sos sojowy i pieprz. Smażymy do odparowania płynu. Studzimy farsz i dodajemy ser i bazylię. Mieszamy.
Muszle łyżeczką wypełniamy. Układamy na blasze lub naczyniu do piecznie uprzednio wysmarowanym olejem. Całość przykrywamy sosem. Zamykamy folią aluminiową i zapiekamy ok 45 min. w temperaturze 160 stopni.

poniedziałek, 30 lipca 2012

makaron fettucine, świeże pomidory i bazylia


Wstążki są jednym z moich ulubionych makaronów. Zawsze co długie i wąskie wygląda dobrze. Zimne sosy do makaronów nie są u nas popularne. Wiadomo klimat raczej wymagający potraw ciepłych i dających energię. Jednak latem, kiedy upały i mega aromatyczne pomidory warto spróbować.


Składniki ( 4 osoby ):
-400 g makaronu
-5-6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
-ząbek czosnku utarty z 3 łyżkami oliwy i solą
-6-8 łyżek oliwy
-4 łyżki startego parmezanu
-garść posiekanej bazylii
-pieprz i sól
Pomidory mieszamy z czosnkiem, oliwą i bazylią. Przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem i solą. Na koniec dodajemy parmezan. Do gorącego makaronu dodajemy sos. Szybko mieszamy i podajemy.

smażone pomidory i bazylia


Zupa pomidorowa ma mnóstwo wersji. Od typowej polskiej na wywarze wieprzowym lub z kurczaka zaciągniętej przecierem i gęstą śmietaną podawanej z ryżem lub makaronem po gęsty i aromatyczny krem z ziołami. Pomysł na tą zupę zaczerpnąłem z metody przyrządzania prostego włoskiego sosu. Minimalna ilość składników: sezonowe pomidory, czosnek, bazylia i oliwa extra vergine. Warunek konieczny muszą być to pomidory sezonowe najlepiej z gruntu. Zimą zupa się nie uda. Istotą smaku jest długo trwałe smażenie pomidorów na oliwie z dodatkiem przypraw i czosnku. Podczas tego procesu pomidory rozpadają się w swojej strukturze – zwłaszcza skórka. Po zmiksowaniu zawarte w niej pektyny nadają puszystości i lekkości. Zawarte cukry karmelizują się nadając zupie wyjątkowej słodyczy. 


Składniki ( ok.3 litry, 4-6 osób);
-3 kg pomidorów pokrojonych w ósemki
-1/2 szklanki oliwy
-pęczek bazylii
-9 obranych i pokrojonych ząbków czosnku
-1 łyżka cukru
-pieprz, sól
Pomidory, czosnek, oliwę i bazylie mieszamy razem. Wkładamy do rondla i smażymy jaka konfitury przez co najmniej 3 godziny ciągle mieszając. Po tym czasie wszystko miksujemy na krem. Jak ktoś lubi ostrzejsze klimaty to do smażenia dodajemy peperoncino. Zupa jest puszysta ale może mieć grudkowatą strukturę. Zależy to od stopnia rozgotowania i ś miksowania. Jeśli to komu przeszkadza to należy przetrzeć przez sito. Jeśli zupa wyda się za słodka to można dodać jedną lub dwie łyżki octu winnego.

sobota, 28 lipca 2012

cukinia, papierówki i jest zupa plus mięta


Krem z cukinii jest dość popularną zupą. Nie powala ale jak jest dobrze skonstruowany to daje zadowolenie. Jednak proponuje wzbogacić jego smak o aromat i kwaśny smak papierówek. Po sezonie świetnie sprawiają się renety. W kontekście lata i upałów zupa staje się chłodnikiem i podana z miętą genialnie daje sytość i ochłodę na lipcowe obiady.


Składniki ( 6-8 talerzy):
-1200g pokrojonej zielonej cukinii ( można zostawić skórkę ale jeśli okaże się  ona zbyt twarda zupę będziemy musieli przetrzeć przez sito)
-400g pokrojonych i obranych papierówek
-2-3 litry esencjonalnego wywaru drobiowego ( dla potrzeb tej zupy gotuję wywar z dużą ilością rozmarynu – wzbogaca to jabłkowy smak)
-1 duża cebula pokrojona w kostkę
-4 żabki czosnku pokrojonego w plastry
-oliwa, masło, sól i pieprz
-garść posiekanej świeżej mięty
Cebulę podsmażamy na oliwie i maśle do momentu zeszklenia. Dodajemy czosnek i po chwili cukinie i jabłka. Intensywnie mieszamy na ostrym ogniu 2-3 minuty i zalewamy 2/3 wywaru. Gotujemy ok 30-40 min. Miksujemy wszystko na gładką masę. Gęstość regulujemy pozostałym wywarem. Wersja chłodnik podajemy z miętą. Wersja zupa ciepła podajemy z grzankami z razowego chleba i ewentualnie posypane ostrym żółtym serem.

środa, 25 lipca 2012

papierówki i kruche ciasto


Jabłka papierówki jedne z pierwszych jabłek w sezonie. Uprawiane w całej Europie. Jasno zielone. Zazwyczaj lekko kwaskowate i miękkie. Propozycja zwykłej prostej tarty z nimi.
Składniki kruche go ciasta ( okrągła blach 30-40 cm w zależności od grubości ciasta):


-150g masła
-300g mąki
80g cukru pudru
-3 żółtka
-szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody lub śmietany
Nadzienie:
-8-12 papierówek w zależności od wielkości pokrojonych w półksiężyce
-10-15 łyżek cukru w zależności od smaku



Masło najlepiej zimne zetrzeć lub posiekać nożem. Dodać sypkie składniki i mokre. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Blachę wyłożyć papierem. Kroimy ciasto na 7-8 mm. Plastry. Można grubiej ale ja lubię cienkie cisto. Wykładamy nim blachę. Ugniatamy i formujemy niewielki brzeg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. Ciasto musi się lekko złocić. Układamy jabłka w okółki i posypujemy cukrem. Wstawiamy do pieca i włączamy termo obieg. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się cukru i miękkości jabłek.