piątek, 31 sierpnia 2012

zielone awokado z pomarańczowymi chipsami z marchwi

Gorące lato i kolejna odsłona chłodnika. To zapewne już ostatni w tym roku. Na życzenie przyjaciela domu. Chłodna zielonkawa zupa z dodatkiem pomarańczowych kruchych marchewek. Mięsiste awokado o orzechowym smaku nadaje się fantastycznie na zupę. Aromatyczne dodatki dodają polotu i smaku.


Składniki ( 4 osoby), wszystkie powinny być schłodzone:
-2 awokado
-kefir 300ml
-śmietana 30% 125ml
-esencjonalny wywar drobiowy lub warzywny ok. 500ml
-2 cm korzenia imbiru
-ząbek czosnku
-sok z ½ cytryny
-pieprz, sól, chili, cukier
Marchewkowe chipsy:
-2 marchewki
-czosnek, chili, sól
-oliwa
Marchewki obieraczką ścinamy na cienkie paski. Na patelni przez kilka minut aromatyzujemy oliwę chili i czosnkiem z dodatkiem soli. Czosnek wyciągamy w momencie zbrązowienia. Partiami smażymy paski marchwi aż będą złotawe i chrupkie. Odsączamy chipsy na ręczniku papierowym.

Czosnek ucieramy z oliwa i solą na emulsję. Imbir ścieramy na bardzo drobnej tarce. Czosnek, imbir i chili mieszamy dokładnie z kefirem. Odstawiamy do wychłodzenia na 2-3 godziny do lodówki. Miksujemy awokado z odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę ( można ja przed dodaniem ubić na sztywno w tedy zupa będzie bardziej kremowa), aromatyzowany kefir i wywar. Wywaru dodajemy tyle aby otrzymać żądaną gęstość zupy.
Zupę podajemy z chipsami.

wtorek, 21 sierpnia 2012

pomidor dwa razy: suszony i koktajlowy z kurczakiem


Pomidory, pomidory pod każdą postacią. W środku sezonu należy nasycić się ich smakiem, aromatem i kolorem. Zestaw z pieczonym kurczakiem, czarnymi oliwkami i aromatem rozmarynu. 


Składniki  ( 4 osoby):
- 4 nogi z kurczaka
-20 dkg pomidorów koktajlowych
-8 suszonych pomidorów
-8 gałązek rozmarynu
-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
-8 plastrów fety
-garść czarnych oliwek
-oliwa, pieprz i sól


Nogi przekrawamy na udko i podudzie. Solimy i pieprzymy. Palcem delikatnie robimy przestrzeń między skóra i mięsem. Wkładamy do każdej porcji: przekrojony suszony pomidor, gałązkę rozmarynu, plaster fety i plasterki czosnku. Zawijamy skórę i układamy na blasze. Dodajemy pomidory koktajlowe i oliwki. Całość skrapiamy obficie oliwą. Pieczemy w piekarniku ok.11/2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy polewając sosem z dna blachy.

niedziela, 19 sierpnia 2012

pomidory, ogórek gruntowy i kurczak z zielonym sosem


Obfitość warzyw skłania do kombinacji sałatek. Ja osobiście lubię proste zestawy. Dwa, trzy warzywa i fajny wyrazisty smak. Jestem fanem pomidorów koktajlowych. Nie chyba za smak ale za kształt i wielkość. Ogórki gruntowe mają swoisty smak. Kiedyś funkcjonowały przez góra 3 miesiące, dzisiaj można je kupić od marca do listopada. W towarzystwie kurczaka w sosie sojowy i sosu z sera gorgonzola.


Składniki ( 4 osoby):
-2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
-8 ogórków gruntowych obranych i pokrojonych w podłużne plastry
-20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Marynata:
-2 łyżki oliwy
-sok z ½ cytryny
-łyżeczka miodu
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-grubo zmielony czarny pieprz
Sos:
-50 g gorgonzoli startej na tarce
-2 żabki czosnku
-sok z ½ cytryny
-łyżeczka cukru
-3 łyżki oliwy
-pieprz, sól
-garść posiekanego oregano


Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24. Następnego dnia ucieramy czosnek ucieramy z solą i oliwą. Dodajemy ser. Po połączeniu składników dodajemy sok z cytryny, cukier, pieprz i oregano. Ucieramy kiedy sos będzie lekko zielony.
Smażymy kurczaka na ostrym ogniu wraz z marynatą. Obracamy często. Po skartelizowaniu wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Na talerzu układamy w rzędzie plastry ogórka,  poniżej pomidory. Na granicy układamy kurczaka i polewamy sosem.

piątek, 10 sierpnia 2012

gazpacho kolejny chłodnik na lato

Andaluzyjska zupa ze świeżych warzyw na gorące lato. Są już super aromatyczne pomidory, jędrna papryka i gorące lato. Warto zrobić sobie na obiad zimną gęstą surową zupę warzywną. Mój autorski przepis na gazpacho wykombinowany z wielu innych. Charakter zupy to pogranicze zupy i warzywnej sałatki. Jeśli zorganizujemy dodatki to komponuje się całkiem spore danie na letni obiad.


Składniki ( 4-6 porcji):
-cztery czerwone papryki pieczemy w 200stponiach w piekarniku do momentu odstawania skórki ( może zrobić się czarna), obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę ( 2x2mm)
-4 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
-dwa ząbki czosnku starte z solą i oliwą na emulsje
-4 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych pokrojone w kostkę
-mała cebula lub szalotka pokrojona w kosteczkę
-puszka dobrych pokrojonych pomidorów
-czerstwa pszenna bułka pokrojona w drobną kostkę
-1/3 szklanki oliwy
-słodka papryka, sól, pieprz, cukier i ocet winny
-garść posiekanego oregano


Bułkę zalewamy puszka pomidorów. Chwile czekamy i intensywnie mieszamy do momentu wchłonięcia płynu. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy przyprawami. Dajemy łyżeczkę papryki i pół cukru. Łyżkę octu i pieprz. Jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać chilli. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny i od czasu do czasu mieszamy. Po dobie należy doprawić ponieważ smaki się przegryzają. Zupa jest grudkowata i gęsta. Aromatyczna. Można ją zmiksować ale wtedy moim zdaniem nabywa innego smaku.
Jeśli chcemy bogatszą wersje to podajemy z drobnymi grzankami, orzechami włoskimi i oliwkami. Fajnie komponuje się anchois lub tuńczyk z puszki.

środa, 1 sierpnia 2012

makaron conchiglie i kurczak w pomidorowym sosie

Duże muszle są bardzo wdzięcznym materiałem do nadziewania różnymi farszami. Dość pospolity przepis na nadzienie z kurczakiem i zapiekanie w sosie pomidorowym.


Składniki (4-6 osób):
- 30 muszli ugotowanych na półtwardo ( ok 8-9min)
Sos:
-puszka krojonych pomidorów
-cebula posiekana
-posiekane 2 ząbki czosnku
-oliwa, słodka papryka, pieprz i sól

Cebule szklimy i dodajemy czosnek. Przesmażamy 2-3 minuty. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy do redukcji płynu. Dodajemy pomidory i przyprawy i gotujemy ok 15 min.
Farsz:
-dwie piersi kurczaka drobno pokrojone w kostkę
-cebula jedna posiekana
-ok.10cm pora pokrojonego drobno
-mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
-50g startego sera pleśniowego
-garść posiekanej świeżej bazylii
-3 ząbki czosnku posiekane
-2cm startego korzenia imbiru
-2 łyżki sosu sojowego
-pieprz


Cebule rumienimy na oliwie i dodajemy kurczaka. Podsmażamy na złoto. Dodajemy czosnek i imbir. Następnie porę i paprykę. Dodajemy sos sojowy i pieprz. Smażymy do odparowania płynu. Studzimy farsz i dodajemy ser i bazylię. Mieszamy.
Muszle łyżeczką wypełniamy. Układamy na blasze lub naczyniu do piecznie uprzednio wysmarowanym olejem. Całość przykrywamy sosem. Zamykamy folią aluminiową i zapiekamy ok 45 min. w temperaturze 160 stopni.

poniedziałek, 30 lipca 2012

makaron fettucine, świeże pomidory i bazylia


Wstążki są jednym z moich ulubionych makaronów. Zawsze co długie i wąskie wygląda dobrze. Zimne sosy do makaronów nie są u nas popularne. Wiadomo klimat raczej wymagający potraw ciepłych i dających energię. Jednak latem, kiedy upały i mega aromatyczne pomidory warto spróbować.


Składniki ( 4 osoby ):
-400 g makaronu
-5-6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
-ząbek czosnku utarty z 3 łyżkami oliwy i solą
-6-8 łyżek oliwy
-4 łyżki startego parmezanu
-garść posiekanej bazylii
-pieprz i sól
Pomidory mieszamy z czosnkiem, oliwą i bazylią. Przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem i solą. Na koniec dodajemy parmezan. Do gorącego makaronu dodajemy sos. Szybko mieszamy i podajemy.

smażone pomidory i bazylia


Zupa pomidorowa ma mnóstwo wersji. Od typowej polskiej na wywarze wieprzowym lub z kurczaka zaciągniętej przecierem i gęstą śmietaną podawanej z ryżem lub makaronem po gęsty i aromatyczny krem z ziołami. Pomysł na tą zupę zaczerpnąłem z metody przyrządzania prostego włoskiego sosu. Minimalna ilość składników: sezonowe pomidory, czosnek, bazylia i oliwa extra vergine. Warunek konieczny muszą być to pomidory sezonowe najlepiej z gruntu. Zimą zupa się nie uda. Istotą smaku jest długo trwałe smażenie pomidorów na oliwie z dodatkiem przypraw i czosnku. Podczas tego procesu pomidory rozpadają się w swojej strukturze – zwłaszcza skórka. Po zmiksowaniu zawarte w niej pektyny nadają puszystości i lekkości. Zawarte cukry karmelizują się nadając zupie wyjątkowej słodyczy. 


Składniki ( ok.3 litry, 4-6 osób);
-3 kg pomidorów pokrojonych w ósemki
-1/2 szklanki oliwy
-pęczek bazylii
-9 obranych i pokrojonych ząbków czosnku
-1 łyżka cukru
-pieprz, sól
Pomidory, czosnek, oliwę i bazylie mieszamy razem. Wkładamy do rondla i smażymy jaka konfitury przez co najmniej 3 godziny ciągle mieszając. Po tym czasie wszystko miksujemy na krem. Jak ktoś lubi ostrzejsze klimaty to do smażenia dodajemy peperoncino. Zupa jest puszysta ale może mieć grudkowatą strukturę. Zależy to od stopnia rozgotowania i ś miksowania. Jeśli to komu przeszkadza to należy przetrzeć przez sito. Jeśli zupa wyda się za słodka to można dodać jedną lub dwie łyżki octu winnego.