niedziela, 23 września 2012

ziemniaki, twaróg i kasz gryczana czyli reczczoniak


To jest esencja kuchni polskiej. Danie pochodzące z Roztocza. Mało jest takich specyficznych dań. Należy je szukać i chronić pieczołowicie. To nie są dania pseudo kuchni staropolskiej czy innego wymysłu marketingowego. W wielu regionach Polski pozostały rdzenne  dania kuchni regionalnej. Należy je chronić i eksponować jako dobro narodowe.

Składniki ( 6 osób);
-4 ziemniaki średniej wielkości ugotowane w mundurkach
-szklanka kaszy gryczanej sparzona
-4 jaja
-3 łyżki masła
-250 g białego półtłustego sera
-125 ml śmietany kremówki
-pieprz, sól , majeranek

Ziemniaki obieramy i rozgniatamy ręką. Dodajemy kaszę i ser. Następnie: jajka, śmietanę, masło i przyprawy. Lekko mieszamy rozgniatając składniki. Masa powinna pozostać lekko grudkowata.
Przekładamy do formy nasmarowanej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze ok.180 stopni Celsjusza.

środa, 12 września 2012

sałatka z grillowanej papryki z kurczakiem

Jest to moja bogini na liście sałatek. Pochodzący z Hiszpanii przepis można modyfikować bez woli. Za miast kurczaka dodajemy anchois. Fajnie też smakuje skarmelizowany boczek. Czarne oliwki lepsze niż zielone. Kapary zaostrzają smak. Dodatek włoskich orzechów i rukoli zakręca smak. I tak bez końca… Najlepsza jest na przełomie lata i jesieni kiedy papryka jest jędrna i najbardziej aromatyczna.

Składniki ( 4 duże porcje):
-8 czerwonych papryk
-2 czerwone cebule
-pęczek pietruszki
-3 ząbki czosnku
-2 piersi z kurczaka
-szklanka zielonych oliwek
-sok z jednej cytryny
-oliwa, sól, pieprz, cukier, sos sojowy

Paprykę grillujemy lub pieczemy. Odsyła do posta z 25.07.2012 co do technicznej strony tego zabiegu. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w bardzo cienkie plastry. Pietruszkę drobno siekamy. Czosnek szatkujemy na plasterki. Pierś kroimy w poprzek. Pieprzymy i smażymy. Pod koniec skrapiamy sosem sojowym i smażymy do złotości.
¼ szklanki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, szczyptą soli i ½ łyżeczki cukru.
Całość mieszamy dodajemy sos i pieprzymy.

poniedziałek, 10 września 2012

zupa z dyni dla mgr Kramer


Dynia nie jest top polskim warzywem. Ale z czasem robi się coraz bardziej popularna. Chyba trochę za sprawa anglosaskich przepisów i mody na halloween. Z wygrzebanej pamięci kojarzę tylko zupę mleczną z dynią i pestki dyni do łuskania. Zupę z dyni a właściwie krem z dyni praktykuje od kilku lat. Na życzenie mgr Kramer specjalna porcja jesień 2012. Użyłem dyni dostarczonej przez Panią mgr  z bujnych ogrodów gospodarstw Puszczy Nadnoteckiej. Jeśli chodzi o gatunki dyni to należy sprawdzić pochodzenie dyni. Kupujemy tylko polskie. Często w marketach są pochodzenia obcego. Ja osobiście polecam dynie bambino. O jasno łososiowej skórce. Ze względu na nasz klimat często o lekko chropowatej skórce. Miąższ jasny o miękkiej strukturze. Raczej nie polecam dyni o pięknej śliniącej pomarańczowej skórce. Ich smak jest kiepski.

Składniki ( ok. 4 l, 8 porcji):
-200 g obranej dyni pokrojonej w kostkę ok.3x3cm
-2 duże cebule przekrojone na 4
-2 marchwie pokrojone w plastry
-5 cm. świeżego imbiru
3 żąbki posiekane czosnku
-chili, kumin
-sok z 2 pomarańczy lub szklanka soku pomarańczowego
-szklanka śmietany kremówki lub szklanka mleka kokosowego
-sok z 1 cytryny lub limonki
-oliwa, łyżka masła

Dynie obtaczamy w oliwie. Posypujemy: solą, chili i kuminem. Dodajemy marchew i cebulę. Wszystko jeszcze raz mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzane do 200 stopni. Dynia powinna być miękka i lekko skarmelizowana. W garnku na oliwie lekko smażymy starty imbir i czosnek. Po 4-5 min. dodajemy dynie z marchwią i cebulą. Łyżkę masła.  Przesmażamy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z pomarańczy , cytryny i kremówkę. Gęstość można regulować wywarem drobiowym. Ja osobiście lubię krem gesty. Można podać z małymi grzankami i pietruszką.

pieczone pomidory, dwa sery i bazylia


Koniec lata i należy nasycić się latem i jego płodami. Pomidory są jeszcze aromatyczne i słodkie. Szybkie i lekkie danie na przystawkę lub danie główne.

Składniki ( 4 osoby):
-4 pomidory ( wersja przystawka) 8 wersja danie główne
-garść startej mozzarelli
-gorgonzoli
-pieprz, sól
-oliwa, ocet winny, cukier
-garść posiekanej bazylii

Pomidory przekrawamy w poprzek. Smarujemy oliwą i skrapiamy octem. Solimy, pieprzymy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termo obiegiem i pieczemy ok1,5 godzinny. Pomidory powinny być bardziej podsuszone niż upieczone. Na 1/3 nakładamy mozzarelle, na drugą 1/3 gorgonzoli. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i grillujemy aż ser będzie lekko skarmelizowany. Podajemy posypane bazylią i sosem z dna blachy.

niedziela, 9 września 2012

fasola i aromatyczna surowa polska w zupie


Przypadkowo zakupiłem pęto surowej polskiej z małej masarni. Struktura kawałków mięsa i słoniny, mocny smak czosnku i majeranku i bardzo mocny aromat prawdziwego wędzenia. Nie żadne tam aromaty tylko prawdziwy aromat dymu. Pomysł połączenia fasoli i aromatycznej tłustej kiełbasy wydaje się dobry. Jesień powoli się rozkręca i rośnie ochota na treściwe zupy.


Składniki ( ok 4 litry – 8 osób):
-500 g fasoli piękny jaś namoczonej przez 24 godziny
-dwie nogi z kurczaka
-pęto surowej polskiej najlepiej z lokalnej małej masarni pokrojonej w plastry
-dwie marchewki pokrojone w plastry
-2 cebule posiekane drobno i skarmelizowane na oliwie
-4 żabki czosnku pokrojone w plasterki
-2 papryczki chili posiekane lub chili w płatkach
-sól i pieprz, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego
-majeranek i kilka gałązek rozmarynu 


Fasolę i mięso nastawiamy i doprowadzamy powoli do zagotowania. Gotujemy i zdejmujemy szumowiny. Trochę to trwa ponieważ z fasoli jest zawsze dużo. Kiedy już nie będą się tworzyć szumowiny dodajemy: marchew, skarmelizowaną cebulę, czosnek, chili, liście laurowe, ziele angielskie i rozmaryn. Wszystko gotujemy aż fasola będzie się rozpadać. Dodajemy wtedy kiełbasę i majeranek i gotujemy ok. 15 min. Wyciągamy kurczaka i obieramy mięso. Mięso wkładamy do zupy.

niedziela, 2 września 2012

spaghetti, pulpety i Carmela Soprano


Pobieramy wiedzę kulinarną zewsząd. Pamiętam serial „ Rodzina Soprano” gdzie żona bosa mafii gotuje makaron z pulpetami. Potem zjadany jest na zimno z lodówki przez miejscowego księdza. Pierwsza intuicja co w tym jest? Klika prób i wersja prywatna spaghetti z sosem pomidorowym z pulpetami. Nitki w pomidorowym sosie i do tego aromatyczne pulpety posypane bazylią. Carmela kojarzy mi się z pulpetami, sosem pomidorowym i makaronem.


Składniki dla 4 osób:
-500 g makarony spaghetti
-garść posiekanej bazylii
-1/4 szklanki mleka lub kremówki
Sos:
-500 ml przecieru pomidorowego
-1 cebula pokrojona w kostkę
-2 ząbki czosnku posiekane
-2 cm startego imbiru
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczki słodkiej papryki
-sól, pieprz, chili, oliwa


Szklimy cebule na oliwie. Dodajmy czosnek, imbir i chili. 2-3 min. smażymy. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy do odparowania płynu. Dodajemy przecier pomidorowy i ½ objętości wody, paprykę i cukier. Gotujemy do 30% redukcji płynu na małym ogniu, ok 20-30 min. Doprawiamy sola i pieprzem.
Pulpety:
-250 g zmielonego mięsa wieprzowego
-jedno jajko
-2 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki bułki tartej
-1 łyżeczka oregano
-pieprz, sól


Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Mokra rękoma formujemy klopsy wielkości dużego orzecha laskowego. Powinno wyjść ok 25. Pulpety chłodzimy.
Do wrzącego sosu wrzucamy pulpety. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min.. Dolewamy ¼ szklanki mleka lub kremówki.  Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy bazylią.

piątek, 31 sierpnia 2012

panierowane skrzydełka z dwoma sosami - domowy fast food

Wszyscy mamy skłonności do śmieciowego jedzenia. Różnica polega na tym, że jedni mają panowanie nad tym, a inni nie. Można od czasu do czasu trochę poszaleć. Najlepiej sobie zrobić taki fasy food w domu. Wtedy wiemy co jemy i jesteśmy spokojni o popełniony grzech żywieniowy. Fast food bez sosów to kiepsko dlatego  banalny czosnkowy sos jogurtowy i zmodyfikowany tysiąca wysp. Nic niewymyślnego ale super dobre.

Składniki ( 4 osoby):
-16 skrzydełek
-500 ml kefiru na marynatę
Panierka:
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki chili
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki oregano
-1/2 łyżeczka pieprzu
-2 łyżeczki musztardy w proszku
-szklanka tartej bułki


Sos czosnkowy:
-200 ml jogurtu naturalnego
-1/2 soku z cytryny
-1 płaska łyżeczka cukru
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy
-pieprz, sól
Sos zmodyfikowany tysiąca wysp:
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu
-2 łyżki dobrego ketchupu
-5 pokrojonych śliwek węgierek ( można zastąpić innym słodkim owocem np. brzoskwinia)
-posiekana jedna szalotka
-pieprz i sól
Skrzydełka kroimy na trzy części po stawach. Pierwszą najbardziej licha wyrzucamy. Dwie pozostałe wykorzystujemy. Zalewamy kefirem i peklujemy do 24 godzin. Osuszamy na sicie. Przyprawy mieszamy ( bez bułki tartej) i obtaczamy w nimi mięso. Następnie skrzydełka obtaczamy w bułce tartej. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45-60 min. Na koniec rumienimy termo obiegiem. Powinny być kruche i złote.
Sos czosnkowy. Czosnek ucieramy z sola i oliwą w moździerzu na emulsje. Mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Sos tysiąca wysp. Mieszamy jogurt, majonez i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z pokrojonymi śliwkami i szalotką.