poniedziałek, 19 listopada 2012

miodowe ciasto kruche z powidłami śliwkowymi i migdałami



 W mojej rodzinie placek ten nazywany jest ciastem hiszpańskim. Jak pamiętam jego pierwotną formę to był bardziej przaśny i rustykalny. Jednak z czasem zmieniałem jego formę i treść. Obecna postać jest wynikiem różnych zmian smakowych i estetycznych. Tak na serio jest to miodowe ciasto kruche z prostą masą z kaszki manny  i powidłami ze śliwki. Dodatek piany do ciasta powoduje jego lekkość i puszystość. Polane gorzką czekoladą i posypane mielonymi migdałami. Drugą wersja, którą od czasu do czasu preparuję zamiast powideł blaty smaruję czekoladą i posypuje grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Najlepszy jest po 2-3 dniach jak leżakuje w lodówce.


Składniki ciasta (3 cienkie blatów o wymiarach 30x50):
-4 szklanki maki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki miodu
-kostka masła
-3 jajka duże lub 4 małe
-łyżeczka sody
-słoik dobrych powideł śliwkowych i ok 100g mielonych migdałów
-tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka masła i 5 łyżek kremówki na polewę
Proporcje są w szklankach, stary przepis. Nigdy nie przeliczyłem przepisu na gramy czy dekagramy. Zawsze wychodzi ale należy wziąć pod uwagę, że klasyczne szklanki do kawy i herbaty miały kiedyś ok.250ml -1/4 litra.


Mąkę mieszamy z cukrem i sodą. Dodajemy miód, żółtka i starte masło. Szybko mieszamy ( rozdrabniamy w rękach lub posługujemy się mikserem) całość do momentu powstania grudek. Ubitą piane z białek dodajemy do masy i szybko ugniatamy ciasto. Pamiętając, że kruche ciasto nie lubi ciepłych rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Kroimy kule na 3. Z każdej części wałkujemy cienki placek 5-6 mm. Pieczemy ok.10 mni. do momentu, aż ciasto będzie złote.
Składniki masy:
-2 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszki manny
-1/2 szklanki cukru pudru
-cukier waniliowy
-1 i ½ kostki masła
-sok z jednej cytryny
Kaszkę gotujemy z mlekiem. Masa nie powinna być za gęsta do kremu. Rozcieramy masło z cukrem ( w tym waniliowym). Dodajemy sok z cytryny i powoli dodajemy kaszkę ciągle ucierając. Ucieramy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Dzielimy masę na dwie części. Pierwszy blat smarujemy równo masą i posypujemy migdałami. Drugi blat smarujemy cienko powidłami. Kładziemy powidłami na masie. Następnie powtarzamy czynność z drugim i trzecim. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i kremówka. Gorącą polewą malujemy ciasto i posypujemy migdałami. Ja zazwyczaj maluje tylko wierzch ciasta. Czasami również maluje boki – wtedy jest wytwornie.

sobota, 17 listopada 2012

tortilla espanola – tortilla z ziemniakami



Jest to rodzaj omleta. W oryginale gruby złoty placek z atrakcyjną zawartością. W rzeczywistości podsmażone na złoto ziemniaki zalane masą jajeczną. W Hiszpanii podawane na zimno w kawałkach jako tapas. Moja propozycja to danie na ciepło na obiad. Oprócz ziemniaków, cebula i boczek, ze świeżym pomidorem i bazylią. No i nie taki gruby jak oryginał. Cała zabawa ze smażeniem polega na tym, że placek podsmaża się z jednej strony, odwraca się i podsmażą się z drugiej. Najlepiej przykryć patelnię talerzem lub pokrywką. Przekręcamy patelnię i z suwamy placek z talerza lub pokrywki na patelnie. Niestety nie zawsze to się udaje. Na początku czasami placek leci na kuchnie w różnych kierunkach a my pozostajemy bez obiadu. Z czasem wprawa czyni mistrza.


Składniki ( placek 0k.30cm):
-2 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
-mała posiekana szalotka
-dwa plastry boczku pokrojone w kostkę
-2 jajka
-pieprz, sól, oliwa i 3 łyżki śmietany kremówki
-6 plastrów pomidora
-garść posiekanej świeżej bazylii


Ziemniaki i boczek smażymy na oliwie. Ziemniaki powinny być złote. Twarde zewnątrz i miękkie w środku. Dodajemy szalotkę. Jajka z dodatkiem kremówki zmącamy. Zalewamy ziemniaki tak aby pokryć całość. Przykrywamy patelnię i na średnim ogniu smażymy aż boki będą odstawać od patelni i jajka prawie się zetną. Wtedy przeprowadzamy operację odwrócenia placka. Przewracamy patelnię i z pokrywki z suwamy placek. Podsmażamy na złoto z drugiej strony. Podajemy z pomidorami i bazylią.

niedziela, 4 listopada 2012

ciasto francuskie, ser twarogowy, boczek i suszone pomidory


Teoretycznie można nazwać to tartą. Ale nie spełnia wszystkich reguł. Raczej wytrawny placek. Dobry na gorąco i na zimno. Szybki danie dobre na obiad lub kolację – czas przygotowania ok.30 min.. Trzeba tylko mieć składniki w domu lub skoczyć do pobliskiego sklepu. Wtedy czas przygotowani przedłuża się o 10 min. Podstawą jest twaróg i dodatki. Oczywiście można różnicować smaki. Zamiast boczku można dodać tuńczyka lub wędzonego łososia. Sam twaróg z przyprawami też smakuje ciekawie.



Składniki na formę ok.30 cm -4 spore porcje lub 8 skromnych:
-porcja gotowego ciasta francuskiego
Nadzienie:
-250 dkg półtłustego sera twarogowego
-20 dkg szpinaku
-1 szalotka posiekana
-1 zmiażdżony czosnek
-8 suszonych pomidorów pokrojonych drobno
-duża garść pokrojonego w drobną kostkę boczku
-papryczka chili posiekana drobno
-posiekana pietruszka i koperek
-pieprz, sól
Jedno żółtko do posmarowania kratki.


Twaróg rozcieramy z pieprzem i solą. Smażymy lekko na maśle szpinak. Studzimy i kroimy na drobno. Szpinak i pozostałe składniki dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i rozkładamy ciasto. Następnie nadzienie równo. Z resztek ciasta układamy kratkę i smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 0k.20 min. w temperaturze 180 stopni.

czwartek, 1 listopada 2012

zupa z brukselki z kminkiem i chipsem z buraka



Brukselka jesienią poniewiera się po naszych warzywniakach. Zazwyczaj podawana jako rozgotowane warzywo do mięsa. Bardziej wyrafinowana wersja to zapiekana pod beszamelem z pieczonym boczkiem. Zdarza się również jako dodatek do zupy jarzynowej z mrożonki. Krem z brukselki z dodatkiem kminku przełamującym kapuściany smaku. Chipsy z buraka dla ozdoby zupy. Brukselka gotowana staje się słodka z charakterystycznym smakiem. Można go lekko złamać octem winny. Nie jest to zupa dla każdego ale jak ktoś lubi smak tej małej kapusty to dobra zupa na jesienne obiady.



Składniki ( 4-6 osób, 4l).
-70 dkg oczyszczonej i pokrojonej na pół brukselki
-2 duże cebule posiekane w kostkę
-10 dkg pokrojonego boczku w kostkę
-5 ząbków zmiażdżonego czosnku
-mała pora pokrojona w plastry
-2 ziemniaki pokrojone w kostkę
-łyżka kminku
-sól, pieprz, oliwa i łyżka masła
-2-3 łyżki octu winnego
Jeden burak na chipsa.



Buraka kroimy na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę. Lekko solimy. Smażymy buraki do kruchości. Odsączamy na papierze.

Wysmażamy boczek na oliwie. Dodajemy cebule i smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy czosnek, kminek i porę. Smażymy ok.5 min. Dodajemy ziemniaki i brukselkę. Mieszamy i dodajemy masło. Zalewamy wodą – ok.3 l. Można dodać zamiast wody bulion ale nie koniecznie. Dodajemy sól i pieprz, ocet w zależności od smaku. Gotujemy 60 min. Miksujemy. Podajemy z chipsami. Można dodać gęstej śmietany.

konfitura z czerwonej cebuli



Z pozoru prosta potrawa. Może mało znana i niechętnie przyjmowana przez przeciętnego polskiego smakosza. Jednak kryje wiele możliwości i wersji rozwojowych. Podstawowa wersja z miodem i octem winnym jest świetnym dodatkiem do mięs i pasztetów. Na zimno i ciepło. Dodaje jej też do gotowanej czerwonej kapusty – nadaje jej smak i charakter. Dodając chili i świeży imbir dostajemy konfiturę o ostrym i aromatycznym smaku świetną do ryb. Można dodać pokrojone brzoskwinie wtedy kolory dodają apetytu. Żurawina i orzechy włoskie zamieniają ją w atrakcyjny dodatek obiadu na Boże Narodzenie.


Składniki:
-40 dkg czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-2 łyżki miodu
-3-4 łyżki octu winnego
-oliwa, sól i pieprz


Cebulę dusimy na oliwie. Dodajemy miód i smażymy do momentu karmelizacji miodu. Solimy i pieprzymy (najlepiej grubo, świeżo zmielony pieprz). Dodajemy ocet i smażymy do odparowania płynu. Octu dajemy tyle aby zbilansować smak miodu.