środa, 12 grudnia 2012

papryki faszerowane orzechami włoskimi i żurawiną



Niespodziewanie trafiłem w sklepie piękne pistacjowe podłużne papryki z Grecji. Na dworze mróz i śnieg i jak nie kupić ten kawałek lata. Kupiłem bez celu i przeznaczenia. Jadąc dzisiaj podczas śnieżycy i mając dużo czasu wymyśliłem przepis na grudniowe papryki. Orzechy włoskie i wieprzowina nie jest typowym połączeniem w naszej kuchni. W połączeniu z pietruszką i czosnkiem stanowi naprawdę smakowity zespół. Wypróbowałem ten zestaw w kilku wersjach i zawsze z dużym powodzeniem. Dzisiaj dołączyłem do przepisu żurawinę. Słodkawy smak i piękny czerwony kolor jest trochę w klimacie nadchodzących świąt.


Sos:
-puszka krojonych pomidorów
-równe ilości drobno posiekanej: cebuli, marchwi i selera naciowego ( po małej filiżance)
-3 żabki czosnku
-pieprz, sól i łyżka słodkiej papryki
Cebulę rumienimy na oliwie i dodajemy marchew, seler i czosnek. Chwile podsmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów i tyle samo wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok 30min..



Farsz ( 6-8 niedużych papryk):
-50 dkg mielonej wieprzowiny
-1 cebula usmażona na maśle na złoto
-2 posiekane ząbki czosnku
-3 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich
-2 łyżki kandyzowanej żurawiny ( jeśli jest duża można ją pokroić )
- posiekany nie duży pęczek pietruszki
-1 jajko
-namoczona czerstwa bułka
-pieprz, sól , majeranek


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Papryką ucinamy nasady z szypułką i tępym nożem usuwamy nasiona. Faszerujemy papryki ubijając farsz. W naczyniu żaroodpornym wlewamy na dno sos i układamy na nim papryki. Resztą sosu zalewamy warzywa, Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 1,5-2 godz.

wtorek, 11 grudnia 2012

pasztet wieprzowy – przepis rodzinny na święta



Pasztet wieprzowy w mojej rodzinie tradycyjna potrwa na święta. Tradycyjny smak, który lubię odtwarzać na święta – tak trochę jak barszcz i pierogi. Receptura nie jest zbyt skomplikowana i dość łatwa w wykonaniu. Zmiany jakie dokonałem to pieczenie mięsa a nie gotowanie. Wyzwala to dodatkowe smaki i aromaty. Czasami do masy dodaje żurawinę lub pistacje. Ładnie wygląda i dodaje smaku. Po mrożeniu jeszcze lepszy. Dlatego można go spokojnie zrobić przed świętami. 



Składniki ( dwie keksówki ):
- 1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg wątroby wieprzowej
-0,3 kg słoniny + 0,10 kg na wyłożenie blachy
-1 marchew
-3 cebule
-5 ząbków czosnku
-20 g suszonych grzybów
-dwie czerstwe bułki
-5 jaj
-sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 5 ziaren
-tłuszcz i bułka tarta do wysypania blachy
Mięso solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku w tem. 180 stopni przez ok. 2 godziny razem z: cebulą, czosnkiem i marchewką. Studzimy i kroimy w kostkę. Słoninę pokrojona w kostkę gotujemy w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim przez 20 min. Dodajemy pokrojona wątrobę i gotujemy ok. 5 min. Bułki moczymy w wywarze po słoninie. Wszystko mielimy drobno. Dodajemy jajka, namoczone grzyby, pieprz, sól i majeranek. Dokładnie mieszamy masę. Próbkę smażymy. Jeśli smak jest dobry możemy piec. Blachy smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tarta. Na dnie układamy wzorek z pasków słoniny. Nakładamy masę. Pieczemy ok 2 godziny w tem. 180 stopni. Na wierzchu powinna być ciemna skórka, a słonina złota.

niedziela, 9 grudnia 2012

buraki świąteczne na imieniny Barbary



Pierwszy raz zrobiłem te buraki na imieniny koleżanki Barbary rok temu. Chciałem połączyć smak buraków i nadchodzących świąt. Powstałą aromatyczna mieszanka typowych polskich warzyw z orientalnymi aromatami goździków i cynamonu w nucie pomarańczy. Pachną Bożym Narodzeniem.


Składniki:
-8 średniej wielkości buraków owijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku w tem. 180stopni, zimne obieramy i kroimy w duża kostkę
Marynata:
-sok z dwóch pomarańczy
-4 listki laurowe
-6 ziela angielskiego
-3 cm laski cynamonu
-12 goździków
-1 łyżeczka suchego imbir
-2 łyżki miodu
-skórka z dwóch pomarańczy ( najlepiej cięta w cienkie paski)
-1/2 wytrawnego czerwonego wina
-6 łyżek octu spirytusowego

W szklance wody. gotujemy przyprawy – ok 10 min, na małym ogniu. Dodajemy sok z pomarańczy, wino i miód. Redukujemy wywar o połowę. Na koniec dodajemy ocet. Buraki ze skórką pomarańczową zalewamy wywarem. Zalewę przecedzamy przez sito żeby przyprawy zostały na sicie. Mieszamy buraki. Czekamy do ostygnięcia i powtarzamy zabieg jeszcze dwa razy. Za każdym razem redukujemy zalewę do gęstego syropu i ewentualnie uzupełniamy jej smak o ocet. Buraki maja mieś smak słodko kwaśny z nutą korzenną.

sobota, 8 grudnia 2012

biała kapusta, mango i sos imbirowo-sojowy



Białą kapusta nie jest modna. Według mnie ma duży potencjał. To typowe polskie warzywo na zimowy czas. Mało kaloryczne, sporo witamin i tania. Lubię kapustę w każdej postaci: kiszoną i świeżą w surówkach. Propozycja trochę azjatycka z połączeniem smaków i aromatów.


składniki:
-1/4 niedużej białej kapusty posiekanej cienko
-1 mango pokrojone w zapałki
-2 czerwona cebula w piórka
-1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
-3 zielone peperoni pokrojone w cienkie paski
Sos:
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki sosu sojowego ( najlepiej jasnego)
-4 cm startego świeżego imbiru
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżki octu
-pieprz i sól

Mieszamy składniki sosu i pozostawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie sos przegryzie się i nabierze głębi smaku. Warzywa mieszamy i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy aby sos pokrył dokładnie warzywa. Najlepsza jest następnego dnia.