środa, 12 grudnia 2012

papryki faszerowane orzechami włoskimi i żurawiną



Niespodziewanie trafiłem w sklepie piękne pistacjowe podłużne papryki z Grecji. Na dworze mróz i śnieg i jak nie kupić ten kawałek lata. Kupiłem bez celu i przeznaczenia. Jadąc dzisiaj podczas śnieżycy i mając dużo czasu wymyśliłem przepis na grudniowe papryki. Orzechy włoskie i wieprzowina nie jest typowym połączeniem w naszej kuchni. W połączeniu z pietruszką i czosnkiem stanowi naprawdę smakowity zespół. Wypróbowałem ten zestaw w kilku wersjach i zawsze z dużym powodzeniem. Dzisiaj dołączyłem do przepisu żurawinę. Słodkawy smak i piękny czerwony kolor jest trochę w klimacie nadchodzących świąt.


Sos:
-puszka krojonych pomidorów
-równe ilości drobno posiekanej: cebuli, marchwi i selera naciowego ( po małej filiżance)
-3 żabki czosnku
-pieprz, sól i łyżka słodkiej papryki
Cebulę rumienimy na oliwie i dodajemy marchew, seler i czosnek. Chwile podsmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów i tyle samo wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok 30min..



Farsz ( 6-8 niedużych papryk):
-50 dkg mielonej wieprzowiny
-1 cebula usmażona na maśle na złoto
-2 posiekane ząbki czosnku
-3 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich
-2 łyżki kandyzowanej żurawiny ( jeśli jest duża można ją pokroić )
- posiekany nie duży pęczek pietruszki
-1 jajko
-namoczona czerstwa bułka
-pieprz, sól , majeranek


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Papryką ucinamy nasady z szypułką i tępym nożem usuwamy nasiona. Faszerujemy papryki ubijając farsz. W naczyniu żaroodpornym wlewamy na dno sos i układamy na nim papryki. Resztą sosu zalewamy warzywa, Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 1,5-2 godz.

wtorek, 11 grudnia 2012

pasztet wieprzowy – przepis rodzinny na święta



Pasztet wieprzowy w mojej rodzinie tradycyjna potrwa na święta. Tradycyjny smak, który lubię odtwarzać na święta – tak trochę jak barszcz i pierogi. Receptura nie jest zbyt skomplikowana i dość łatwa w wykonaniu. Zmiany jakie dokonałem to pieczenie mięsa a nie gotowanie. Wyzwala to dodatkowe smaki i aromaty. Czasami do masy dodaje żurawinę lub pistacje. Ładnie wygląda i dodaje smaku. Po mrożeniu jeszcze lepszy. Dlatego można go spokojnie zrobić przed świętami. 



Składniki ( dwie keksówki ):
- 1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg wątroby wieprzowej
-0,3 kg słoniny + 0,10 kg na wyłożenie blachy
-1 marchew
-3 cebule
-5 ząbków czosnku
-20 g suszonych grzybów
-dwie czerstwe bułki
-5 jaj
-sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 5 ziaren
-tłuszcz i bułka tarta do wysypania blachy
Mięso solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku w tem. 180 stopni przez ok. 2 godziny razem z: cebulą, czosnkiem i marchewką. Studzimy i kroimy w kostkę. Słoninę pokrojona w kostkę gotujemy w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim przez 20 min. Dodajemy pokrojona wątrobę i gotujemy ok. 5 min. Bułki moczymy w wywarze po słoninie. Wszystko mielimy drobno. Dodajemy jajka, namoczone grzyby, pieprz, sól i majeranek. Dokładnie mieszamy masę. Próbkę smażymy. Jeśli smak jest dobry możemy piec. Blachy smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tarta. Na dnie układamy wzorek z pasków słoniny. Nakładamy masę. Pieczemy ok 2 godziny w tem. 180 stopni. Na wierzchu powinna być ciemna skórka, a słonina złota.

niedziela, 9 grudnia 2012

buraki świąteczne na imieniny Barbary



Pierwszy raz zrobiłem te buraki na imieniny koleżanki Barbary rok temu. Chciałem połączyć smak buraków i nadchodzących świąt. Powstałą aromatyczna mieszanka typowych polskich warzyw z orientalnymi aromatami goździków i cynamonu w nucie pomarańczy. Pachną Bożym Narodzeniem.


Składniki:
-8 średniej wielkości buraków owijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku w tem. 180stopni, zimne obieramy i kroimy w duża kostkę
Marynata:
-sok z dwóch pomarańczy
-4 listki laurowe
-6 ziela angielskiego
-3 cm laski cynamonu
-12 goździków
-1 łyżeczka suchego imbir
-2 łyżki miodu
-skórka z dwóch pomarańczy ( najlepiej cięta w cienkie paski)
-1/2 wytrawnego czerwonego wina
-6 łyżek octu spirytusowego

W szklance wody. gotujemy przyprawy – ok 10 min, na małym ogniu. Dodajemy sok z pomarańczy, wino i miód. Redukujemy wywar o połowę. Na koniec dodajemy ocet. Buraki ze skórką pomarańczową zalewamy wywarem. Zalewę przecedzamy przez sito żeby przyprawy zostały na sicie. Mieszamy buraki. Czekamy do ostygnięcia i powtarzamy zabieg jeszcze dwa razy. Za każdym razem redukujemy zalewę do gęstego syropu i ewentualnie uzupełniamy jej smak o ocet. Buraki maja mieś smak słodko kwaśny z nutą korzenną.

sobota, 8 grudnia 2012

biała kapusta, mango i sos imbirowo-sojowy



Białą kapusta nie jest modna. Według mnie ma duży potencjał. To typowe polskie warzywo na zimowy czas. Mało kaloryczne, sporo witamin i tania. Lubię kapustę w każdej postaci: kiszoną i świeżą w surówkach. Propozycja trochę azjatycka z połączeniem smaków i aromatów.


składniki:
-1/4 niedużej białej kapusty posiekanej cienko
-1 mango pokrojone w zapałki
-2 czerwona cebula w piórka
-1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
-3 zielone peperoni pokrojone w cienkie paski
Sos:
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki sosu sojowego ( najlepiej jasnego)
-4 cm startego świeżego imbiru
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżki octu
-pieprz i sól

Mieszamy składniki sosu i pozostawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie sos przegryzie się i nabierze głębi smaku. Warzywa mieszamy i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy aby sos pokrył dokładnie warzywa. Najlepsza jest następnego dnia.

wtorek, 27 listopada 2012

recykling pożywienia – kanapka z pastą z wątróbki



Jest to bardzo ważne działanie w wielkopolskich kuchniach. Wynika to z oszczędności i wiary w zasadę, że nie należy wyrzucać jedzenia. Sam obserwuję w swoim domu i u znajomych zbyt dużą ilość jedzenia i częste marnowanie. Zostają  nam produkty z sporządzania potraw lub niezjedzone potrawy. Lubię przekształcić je w samodzielnie istniejące o nowym i często zaskakującym smaku. Typową przetwarzaną wtórnie w mojej kuchni potrawą jest smażona drobiowa wątróbka. Często trudno trafić ile zejdzie nam na obiad. Dlatego można ja łatwo zagospodarować. Pasta powstała na kanwie modyfikacji pasty jajecznej tworząc jej kolejne wersje. Przekształciła się w nową odmianę pasty z wątróbki. Pierwotnie jest to bardzo drobna krojona sałatka, którą można zmiksować na gruboziarnistą pastę. Świetnie nadaje się do kanapki lub jako zakąska na razowym chlebie do piwa.


Składniki:
-10 dkg smażonej wątróbki
-mała szalotka
-ogórek kiszony
-2 jaka na twardo
-1 łyżka kaparów
10 suszonych pomidorów
-1/2 pęczka zielonej pietruszki
-pieprz, sól i sok ½ cytryny do smaku


Wszystko drobno kroimy. Doprawiamy do smaku i dodajemy 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Masa powinna być lekko kleista. Lekka rozcieramy łyżka lub miksujmy. Ja lubię czuć różą teksturę dlatego nie miksuje na gładką masę.