piątek, 22 stycznia 2016

zupa z soczewicy z kurczakiem i świeżym szpinakiem

Zupa z soczewicy zazwyczaj syta i aromatyczna dobra na zimne dni. Jednak czasami brakuje mi w niej czegoś świeżego i zielonego. Jako zwolennik zieleniny w zupach proponuję dość tradycyjny przepis wzbogacony o garść posiekanego szpinaku.



Porcja dla 4-6 osób:
-szklanka zielonej soczewicy
-pokrojone w kostkę mięso z dwóch udek kurczaka
-pokrojona w kostkę 1 marchew i jedna łodyga selera naciowego
-jedna posiekana cebula
-3 garście pokrojonego szpinaku
-2 litry wywaru warzywnego
-kawałek startego imbiru, 3 żabki czosnku, jedna chilli, łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej, łyżeczka kuminu
-pieprz, sos sojowy jasny i cytryna do smaku



W garnku na oliwie lekko szklimy cebulę. Dodajemy: imbir, przeciśnięty czosnek, posiekaną chilli i kumin. Po 2-3 min. dodajemy mięso i warzywa. Podsmażamy ok.5 min. Dodajemy soczewicę, wywar i przyprawy. Gotujemy do miękkości soczewicy – ok.30-40 min. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szpinakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz