czwartek, 1 listopada 2012

konfitura z czerwonej cebuli



Z pozoru prosta potrawa. Może mało znana i niechętnie przyjmowana przez przeciętnego polskiego smakosza. Jednak kryje wiele możliwości i wersji rozwojowych. Podstawowa wersja z miodem i octem winnym jest świetnym dodatkiem do mięs i pasztetów. Na zimno i ciepło. Dodaje jej też do gotowanej czerwonej kapusty – nadaje jej smak i charakter. Dodając chili i świeży imbir dostajemy konfiturę o ostrym i aromatycznym smaku świetną do ryb. Można dodać pokrojone brzoskwinie wtedy kolory dodają apetytu. Żurawina i orzechy włoskie zamieniają ją w atrakcyjny dodatek obiadu na Boże Narodzenie.


Składniki:
-40 dkg czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-2 łyżki miodu
-3-4 łyżki octu winnego
-oliwa, sól i pieprz


Cebulę dusimy na oliwie. Dodajemy miód i smażymy do momentu karmelizacji miodu. Solimy i pieprzymy (najlepiej grubo, świeżo zmielony pieprz). Dodajemy ocet i smażymy do odparowania płynu. Octu dajemy tyle aby zbilansować smak miodu.

niedziela, 28 października 2012

barszcz ukraiński babci Anny



Barszcz ukraiński to wspomnienie dzieciństwa. Moja mama nie gotowała go. Babcia Anna, która miała lekkie skręcenie w kolorze zielonym – cały dom malowała regularnie na zielono gotowała barszcz. Pochodziła z Ukrainy spod Drohobycza więc chyba znała się na rzeczy. Była to gęsta i aromatyczna zupa. Będąc dorosły nie mogłem odtworzyć smaku. Chodził mi po głowie ale ciągle nie było to. Po wielu próbach doszedłem do istotnych składników smaku: zrumieniona cebula ( zrumienione brzegi ), mięso wieprzowe, kilka suszonych grzybów i zielona pietruszka. To buduje właściwy dla mnie smak. Polecam.



Składniki ( ok.4 litry zupy):
- 2 buraki pokrojone w kostkę
-2 marchewki pokrojone w ukośne plastry
-pietruszka pokrojona w kostkę
-10 cm białej części pora pokrojonej w plasterki
- 200 g karkówki pokrojonej w kostkę
-2-3 cebule posiekane w kostkę
- duża garść kiszonej kapusty
- 2 pomidory z puszki wraz z zalewą
-posiekane 4 ząbki czosnku
-szklanka ugotowanej białej fasoli
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-4 suszone grzyby
-garść zielonej pietruszki
-pieprz, sól, słodka papryka, olej, łyżka masła



Cebulę smażymy na maśle i oleju do momentu kiedy będzie mocno złota – musi się lekko skartelizować. Dodajemy wtedy czosnek, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Po 3 minutach dodajemy mięso i obsmażamy. Mięso powinno być lekko złote. Wtedy dodajemy warzywa, kapustę i pomidory. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy: sól, paprykę i pieprz. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy fasolę i pietruszkę.

niedziela, 30 września 2012

pieczona dynia, wędzony kurczak i salsa z śliwką węgierką


Sałatki, sałatki, sałatki… pieczona dynia nadaje się znakomicie. Lekka i super kolor. W towarzystwie wędzonego kurczaka i salsy z węgierką super zestaw.


Składniki ( 2 osoby):
-100 g pieczonej dyni
- wędzona noga kurczaka
-2 garście roszponki
Salsa:
-garść pokrojonej śliwki węgierki
-posiekana szalotka
-2 łyżki octu winnego
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-pieprz , sól

Mieszamy wszystkie składniki salsy. Smak powinien być lekko ostry i kwaśny. Zależy od słodkości śliwek. Na roszponce układamy plastry pieczonej dyni i mięsa z nogi kurczaka. Na środku nakładamy salsę. Prosta i lekka sałatka sezonowa.

sobota, 29 września 2012

curry z dyni z kurczakiem i zieloną papryką


Obawiam się, że z curry to jak z naszym bigosem albo gorzej. Tak sobie myśle, że może  kilkaset milionów ludzi gotuje codziennie tą potrawę. Możliwości zmian i kombinacji bez liku. A to moje europejskie curryz Polski. Jak na nasze podniebienie pikantne i aromatyczne. Dynia zostaje wykorzystana w kolejnej możliwości.
Pastę curry można kupić gotową ale polecam samemu zrobić. Satysfakcja gwarantowana i smak zaskakujący za każdym razem.


Składniki pasty:
-8 czerwonych papryczek peperoni posiekanych bez pestek ( jeśli chcemy bardziej ostre to możemy wybrać chili lub habanero)
-5 ząbków czosnku posiekanych
-pęczek bazylii i kolendry posiekane
-4 cm obranego imbiru posiekanego w kostkę
-2  posiekana szalotka
-skórka i sok z 2 limonek
-3 łyżki sosu sojowego
-4 łyżki oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki cukru, soli i pieprzu
-posiekana trwa cytrynowa
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Suche składniki:
-1 łyżeczka kuminu
-łyżeczka kolendry
-goździki ( 6 szt.)
Nasiona lekko parzymy na patelni. Jak zaczynają wydzielać olejki zdejmujemy z ognia. Tłuczemy w moździerzu. Dodajemy do pasty.
Składniki:
-400 g piersi z kurczaka pokrojonych w drobna kostkę ( 1,5x1,5 cm)
-500g dyni pokrojonej w kostkę
-1 zielona papryka pokrojona w kostkę
-400g mleka kokosowego ( puszka)
Mięso marnujemy w pasie przez ok .30-60 min. Na oleju podsmażamy mięso z pasta. Kiedy mięso będzie ścięte dodajemy dynię i smażymy 5 min. Dodajemy mleko kokosowe i paprykę. Gotujemy o. 10 min. Podajemy z ryżem.

piątek, 28 września 2012

kandyzowana dynia z chili


Jadąc przez Wielkopolskę o tej porze roku spotyka się gospodarstwa z podwórzami całymi w rzędach dyni. Fantastyczny to widok pomarańczowych kul na tle jesiennej szarugi. Kiedyś widziałem, nie wiem czy istnieje jeszcze pod Środą Wlkp.  na polu stragan z wikliny w kształcie dyni. Jakiś dowcipny rolnik i zapewne miłośnik dyni sprzedawał tam swoje płody. Stragan był udekorowany dyniami ozdobnymi a wokół leżało całe pole różnej wielkości koleżanek do zjedzenia.
Jestem ciekaw ile z tych dyń jest zjadane u nas, a ile służy za dekorację na mroczne październikowe święto. Próbując wymyśleć kolejne zastosowanie dla dyni polecam dynię kandyzowaną z chili. Jest dobra jako wytrawny dodatek do płatków, można ją dodać do placka z dyni lub wykorzystam ją ze względu na walory wizualne jako dekorację pierników.


Składniki:
-szklanka pokrojonej w miarę równe kosteczki dyni
-1/2 szklanki cukru
-1/2 soku z cytryny lub limonki
-chili
-szczypta soli
- cynamon ( 2 cm kory) i goździki dla aromatu ( 5 szt.)

Z cukru i soku z cytryny robimy syrop. Pamiętamy, ze nie wolno mieszać łyżką. Należy delikatnie najwyżej ruszać garnkiem podczas rozpuszczania się cukru. Mieszanie łyżka grozi krystalizacją cukru. Dodajemy przyprawy i dynie. Na początku będzie mało syropu ale jak dynia odda sok będzie pokrywał całość. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. Na sicie przesączamy syrop. Syrop redukujemy wraz z przyprawami i wrzucamy dynie. Nie gotujemy. Po wystygnięciu kolejno znowu odsączamy…Te działania powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Wszystko zależy od stopnia dojrzałości dyni. Kostka powinna być szklista. Wtedy suszymy ja na pergaminie.

niedziela, 23 września 2012

ziemniaki, twaróg i kasz gryczana czyli reczczoniak


To jest esencja kuchni polskiej. Danie pochodzące z Roztocza. Mało jest takich specyficznych dań. Należy je szukać i chronić pieczołowicie. To nie są dania pseudo kuchni staropolskiej czy innego wymysłu marketingowego. W wielu regionach Polski pozostały rdzenne  dania kuchni regionalnej. Należy je chronić i eksponować jako dobro narodowe.

Składniki ( 6 osób);
-4 ziemniaki średniej wielkości ugotowane w mundurkach
-szklanka kaszy gryczanej sparzona
-4 jaja
-3 łyżki masła
-250 g białego półtłustego sera
-125 ml śmietany kremówki
-pieprz, sól , majeranek

Ziemniaki obieramy i rozgniatamy ręką. Dodajemy kaszę i ser. Następnie: jajka, śmietanę, masło i przyprawy. Lekko mieszamy rozgniatając składniki. Masa powinna pozostać lekko grudkowata.
Przekładamy do formy nasmarowanej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze ok.180 stopni Celsjusza.

środa, 12 września 2012

sałatka z grillowanej papryki z kurczakiem

Jest to moja bogini na liście sałatek. Pochodzący z Hiszpanii przepis można modyfikować bez woli. Za miast kurczaka dodajemy anchois. Fajnie też smakuje skarmelizowany boczek. Czarne oliwki lepsze niż zielone. Kapary zaostrzają smak. Dodatek włoskich orzechów i rukoli zakręca smak. I tak bez końca… Najlepsza jest na przełomie lata i jesieni kiedy papryka jest jędrna i najbardziej aromatyczna.

Składniki ( 4 duże porcje):
-8 czerwonych papryk
-2 czerwone cebule
-pęczek pietruszki
-3 ząbki czosnku
-2 piersi z kurczaka
-szklanka zielonych oliwek
-sok z jednej cytryny
-oliwa, sól, pieprz, cukier, sos sojowy

Paprykę grillujemy lub pieczemy. Odsyła do posta z 25.07.2012 co do technicznej strony tego zabiegu. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w bardzo cienkie plastry. Pietruszkę drobno siekamy. Czosnek szatkujemy na plasterki. Pierś kroimy w poprzek. Pieprzymy i smażymy. Pod koniec skrapiamy sosem sojowym i smażymy do złotości.
¼ szklanki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, szczyptą soli i ½ łyżeczki cukru.
Całość mieszamy dodajemy sos i pieprzymy.