niedziela, 13 maja 2012

fettucine, zielone szparagi i wędzony łosoś

Maj sezon na szparagi. Ja najlepiej lubię zielone. Mają ładny kolor i są bardziej aromatyczne. Wymagają tez mniej obróbki. Jak są świeże i cienkie to tylko wystarczy ugotować i zjeść. Oczywiście najlepsze są z wielkopolskich gospodarstw ogrodniczych.

 
Składniki ( na 4 osoby):
-100 g łososia
-pęczek cienkich zielonych szparag
-400 g dobrego makaronu fettucine
-Sos: 100ml śmietany 30%, szalotka, 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki cukru, pieprz, sól

Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na na łyżce masła i oliwy. Wlewamy śmietanę, dodajemy czosnek i chwile gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, cukier, szczyptę soli i pieprz. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i koperek.


Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Części z łebkami oddzielamy. Zagotowujemy wodę z sola i cukrem. Wrzucamy łodyżki i gotujemy 4-5 minut. Muszą być kruche. Na koniec wrzucamy łebki i czekamy , aż płyn się zagotuje. Całość szybko schładzamy pod zimną wodą ,aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi muszą zostać zielone i jędrne.
Gotujemy makaron al dente. Wrzucamy na patelnie z sosem i szparagami, mieszamy wszystko szybko razem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz