Maj sezon na szparagi. Ja
najlepiej lubię zielone. Mają ładny kolor i są bardziej aromatyczne. Wymagają
tez mniej obróbki. Jak są świeże i cienkie to tylko wystarczy ugotować i zjeść.
Oczywiście najlepsze są z wielkopolskich gospodarstw ogrodniczych.
Składniki ( na 4 osoby):
-100 g łososia
-pęczek cienkich
zielonych szparag
-400 g dobrego
makaronu fettucine
-Sos: 100ml śmietany
30%, szalotka, 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki
cukru, pieprz, sól
Szalotkę
kroimy w kostkę i szklimy na na łyżce masła i oliwy. Wlewamy
śmietanę, dodajemy czosnek i chwile gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, cukier, szczyptę soli i
pieprz. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę
łososia i koperek.
Szparagi
kroimy na 3-4 cm kawałki. Części z łebkami oddzielamy. Zagotowujemy wodę z sola
i cukrem. Wrzucamy łodyżki i gotujemy 4-5 minut. Muszą być kruche. Na koniec
wrzucamy łebki i czekamy , aż płyn się zagotuje. Całość szybko schładzamy pod
zimną wodą ,aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi muszą zostać zielone i
jędrne.
Gotujemy makaron
al dente. Wrzucamy na patelnie z sosem i szparagami, mieszamy wszystko szybko
razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz