poniedziałek, 14 maja 2012

zielone szparagi, kurczak i zielony groszek – zupa rustykalna


Szparagi sprawdzają się świetnie w zupach. Klasyka to krem ale to trochę nudne. Zupa ma charakter rustykalny. Treściwa, bogata w smaku i wyglądu. Warzyw nie kroimy drobno ale w duże kawałki. Maj to trochę za wcześnie na nią, brak wszystkich młodych składników. Są jednak szparagi i dlatego musiałem ją ugotować. Jest to zupa, którą gotuje 2 -3 razy do roku. Następnym razem jak będzie młoda; marchewka, pietruszka, seler i groszek cukrowy. Myślę, że to za jakieś 3-4 tygodnie. Jeśli będą już młode polskie ziemniaki to można dodać kilka małych w mundurkach.


Składniki:
- dwa udka kurczaka
-2 marchewki, pietruszka, kawałek selera pokrojone w kostkę
-2 ząbki czosnku krojonego w plasterki
- 10 cm pora pokrojone w talarki
-jedna duża cebula posiekana
-pęczek zielonych szparag pokrojonych na 2-3 cm
-2-3 garście zielonego groszku ( mrożony lub w sezonie w strąkach)
-pęczek koperku
-pieprz, sól, po łyżce oliwy i masła


Rozgrzewamy w garnku oliwę i masło. Udka rumienimy na średnim ogniu. Wyciągamy mięso z garnka i szklimy cebulę na tłuszczu. Następnie wrzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler , czosnek i pora. Po 3-4 minutach jak warzywa wchłoną tłuszcz dodajemy mięso. Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok. 40 min. Wyjmujemy mięso i obieramy. Nie kroimy mięsa ale rozrywamy na kawałki. Do zupy dodajemy szparagi  ( bez główek) i gotujemy 4 min. Na koniec dodajemy: mięso, główki szparag i koperek. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Można podać zaciągniętą kremówką lub jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz