Zupa marchewkowa jest
kolejną możliwością na to pomarańczowe warzywo. W zależności od dodatków czy
przypraw zmienia swój charakter i smak. Należy tylko nie przesadzać aby nie
zabić smaku marchwi.
Składniki ( ok 4 l):
-100g obranej i pokrojonej
marchwi
-1 cebula posiekana
-3 ząbki czosnku posiekane
-sok z jednego pomarańcza
-2 cm startego imbiru
-czerwona papryczka chili
posiekana ( z nasionami lub bez)
-3 litry wywaru warzywnego
lub drobiowego
-100 ml kremówki
-pieprz, sól
Na maśle i oliwie ( 50/50)
szklimy cebulę – nie powinna się skartelizować. Dodajemy: czosnek, imbir i
chili. Smażymy 2-3 min. Dodajemy marchew i mieszając na ostrym ogniu wszystko
razem trzymamy kolejne 3 min. Dolewamy ½ wywaru, sok z pomarańczy i gotujemy.
Kiedy marchewki będą miękkie miksujemy. Ja osobiście lubię kiedy zupa nie jest
całkiem gładka i ma grudkowaty charakter. Dodajemy kremówkę i pozostały wywar.
Gęstośc regulujemy ilością wywaru. Przed podaniem posypujemy kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz