piątek, 20 lipca 2012

karkówka, warzywa i tzatziki


Dania jednogarnkowe są moimi ulubionymi. Szybkość przygotowania, możliwość wcześniejszego przyrządzenia i narastający smak w miarę odgrzewania to niezaprzeczalne atuty. Najczęściej kojarzą się nam z ciężkimi zimowymi daniami. Ale jest mnóstwo pomysłów i przepisów na lekkie zestawy smaków. Dzisiaj mięso pieczone z zestawem młodych warzyw z dodatkiem tzatziki z mięta.


Składniki ( 6 osoby);
-80 dkg karkówki pokrojonej 2x2cm
-10 marchewek
-czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
-12 umytych niedużych ziemniaków ze skórką
-1 duża pokrojona w kostkę cebula
-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
-garść posiekanego oregano lub pietruszki


Składniki marynaty:
-3 łyżki oliwy
-3 łyżki jasnego sosu sojowego
-łyżka miodu
-sok z jednej limonki
-pieprz grubo zmielony
-pęczek grubo posiekanej świeżej szałwii               
Tzatziki:
-szklanka 10% jogurtu naturalnego
-1 starty ogórek szklarniowy
-2 żabki czosnku
-garść posiekanej świeżej mięty
-płaska łyżeczka cukru
-sok z ½ cytryny\
-sól, pieprz


Robimy marynatę. Mięso mieszamy z cebulą i czosnkiem zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24, a  nawet 48 godzin. Można od czasu do czasu mieszać. Brytfannę do pieczenia polewamy oliwą i rozkładamy mięso. Dodajemy: marchew i ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczmy aż mięso się zetnie. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok 1 godzinę. W tym czasie polewamy od czasu do czasu wywarem z dna. Dodajemy paprykę i pieczemy do momentu kiedy mięso będzie złote i kruche. Na koniec posypujemy oregano i najlepiej podajemy z brytfanną na stół.

Tzatziki. Ścieramy ogórka na grubej tarce.  Solimy i odciskamy wodę. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli w moździerzu. Dodajemy oliwę i ucieramy na emulsję. Dodajemy cukier i sok z cytryny i ucieramy chwilę. Dodajemy jogurt i mieszamy wszystko. Na koniec przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z miętą. Najlepszy schłodzony  w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz