czwartek, 24 maja 2012

dorsz, rozmaryn i papilot


Ryby ciągle są u nas mało popularne lub fatalnie podawane jak sławetna rybka nad morzem. Oczywiście najlepsze są świeże i aromatycznie przyrządzone. Chętnie jadam naszego bałtyckiego dorsza. Co prawda nie jest tak bogaty w tłuszcze nienasycone jak inne ryby morskie. Ale nasz i ma delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj zrobiłem dorsza w papilocie. Ta metoda przyrządzania ma dwie zalety: jest prosta i bardzo dietetyczna. Prosta kiedy chcemy przygotować ją dla kilku osób lub na przyjęcie. Przygotowujemy wcześniej papiloty i wkładamy do piekarnika jak tylko jest potrzeba. Dietetyczna – ponieważ nieunurzana w nadmiernej ilości tłuszczu.

Składniki ( 4 osoby- 4 papiloty):
- ok 150 g. umytego i osuszonego fileta dorsza pokrojonego na kawałki
-4 marchewki pokrojone obieraczka w paski
-1 czerwona papryka drobno pokrojone w cienkie słupki
-1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
-4 gałązki rozmarynu
-garść pokrojonej dymki
-4 ząbki czosnku pokrojone w płatki
-4 pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki lub plasterki
-oliwa, masło, sól i pieprz
-4 kawałki papieru do pieczenia lub pergaminu o wymiarach ok.40x50cm



Papier smarujemy oliwą. Dorsza oprószamy solą i pieprzę. Na papierze rozkładamy równo marchewkę i paprykę jako podłoże dla ryby. Na to kładziemy rybę. Następnie płatki czosnku, kawałki masła, cytryny i rozmaryn. Posypujemy dymką.



Całość zawijamy w papilota i pieczemy ok.20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Można podawać  bezpośrednio w papilocie na talerzu lub ostrożnie przenieść kompozycje na talerz.

1 komentarz:

  1. How to login into the casino in 2021
    Here is how to do this: sol.edu.kg Step https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ 1. Go to the website. · Click on the “Login” link on the right-hand side. · Click ventureberg.com/ on the “Login” button to enter a live chat number. · Enter the https://septcasino.com/review/merit-casino/

    OdpowiedzUsuń