czwartek, 24 maja 2012

pomidory koktajlowe i pesto z oregano


Sezon jeszcze nie na pomidory jednak bardzo chce się wiosny w jedzeniu. Oregano jest już świeże wiec jest przyczynek do wiosennego lekkiego dania. Pomidory koktajlowe mają już jako taki smak.


Składniki ( 2 osoby):
- 500 g pomidorów pokrojonych w plasterki
Pesto:
- duży pęczek świeżego oregano pokrojonego grubo
-posiekany ząbek czosnku
-sok z jednej cytryny
-łyżeczka cukru
-pieprz, sól do smaku
-łyżka zmielonych migdałów
-5 łyżek oliwy


Składniki pesto mielimy w mikserze na gęsty sos. Gęstość regulujemy oliwą . Polewamy pokrojone pomidory. Najlepsze jest pesto następnego dnia jak przegryzą się smaki. Można przechowywać w lodówce 2- 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz