niedziela, 20 maja 2012

ziemianki, koperek i wędzony boczek

Jest to proste i banalne danie. Najlepsze z młodych ziemniaków. Ale rozkosz smakowa jest bezkresna. Skarmelizowane ziemniaki, skwarki wędzonego boczku i aromat świeżego koperku stanowi dopełnienie. Z uzupełnieniem zimnego kefiru lub maślanki stanowi idealną całość.



Składniki ( na 2 osoby):
- 4 średniej wielkości ziemniaki
-50 g pokrojonego w słupki boczku
-garść świeżego koperku posiekanego
- cebula pokrojona w plastry
-oliwa, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy z sola i łyżką octu. Muszą być zwarte i twardawe. Po ostudzeniu kroimy w plastry ok. 6 mm. Na patelni na lekkim ogniu wytapiamy boczek. Jak będą skwarki wyjmujemy je z patelni.  Na tłuszczu karmelizujemy ziemniaki z obu stron. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy. Jak cebula będzie miękka dodajemy koper i skwarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz