środa, 16 maja 2012

kurczak, oberżyna, zioła plus cytryna


Danie obejmuje dwa niezależne podmioty. Kurczaka marnowanego w cytrynie i rozmarynie i grillowanej oberżyny z pomidorami. Kurczak świetnie pasuje z smakiem cytryny, z dodatkiem cukru karmelizuje fantastycznie. Do tego żywiczny smak rozmarynu dopełnia całości.
Oberżyna lepiej znana jako bakłażan z grillowana z dodatkiem czosnku, imbiru, chili, świeżego oregano i pomidorów daje fantastyczny sos- rodzaj wegetariańskiego gulaszu. Nadaje się świetnie jako uzupełnienie dania mięsnego ( np. w/w kurczaka), sos do makaronu lub samodzielne danie.
Kurczak, cytryna i rozmaryn
Składniki ( 4 osoby) :
- 4 piersi kurczaka przekrojone w poprzek
-2 cytryny pokrojone w plastry
-kilka gałązek świeżego rozmarynu
-pieprz, sól, cukier, oliwa





Piersi nacieramy oliwą. Pieprzymy, solimy i posypujemy cukrem. Przekładamy piersi rozmarynem i cytrynami. Na zmianę. Całość marnujemy 24 godziny. Piersi smażymy i karmelizujemy przy okazji cytryny z marynaty. Podajemy piersi z plastrami skartelizowanych cytryn.


Grillowana oberżyna, pomidory i oregano
Składniki ( 4 osoby):
- 2 oberżyny pokrojone w plastry
-2 duże cebule pokrojone w piórka
-4 żabki czosnku pokrojone w płatki
-3 cm startego imbiru
-puszka pomidorów
-garść posiekanego świeżego oregano
-pieprz, sól, słodka papryka, chili, cukier







Oberżynę grillujemy na patelni aż będą lekko przypalone, bez tłuszczu. Studzimy i kroimy na połówki. Sos. Rumienimy cebulę na złoto dodajemy imbir i czosnek. Smażymy ok. 3min. Dodajemy pomidory i po wypłukaniu puszki taką sama objętość wody. Dodajemy: sól, pieprz, słodka paprykę, chili, szczyptę cukru i gotujemy na wolnym ogniu ok.20 min. Jeśli mocno zgęstnieje dodajemy wody. Dodajemy oberżyny i gotujemy 5 min. Na koniec dodajemy oregano. Odstawiamy sos . Najlepszy jest następnego dnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz