wtorek, 15 maja 2012

rabarbar, kruszonka i kruche ciasto

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) jest trochę  dziwną rośliną pod względem kulinarnym. Inna nazwa rzewień.  Z dzieciństwa w czasach dawnych pijało się latem kompot. W warunkach ekstremalnych w butelce wzięty na plaże lub wycieczkę dla ochłody. Druga wersja to placek drożdżowy, chyba obecny we wszystkich piekarniach. Najlepszy jest wczesną wiosną jako jedno z pierwszych świeżych roślin do przerobu. Niektórych odstraszają w nim zawarte szczawiany  ale przecież nie jemy go codziennie na śniadanie. Chyba należy poszukać innych zastosowań. Na pewno sprawdza się jako wytrawny dżem do mięs. Ale to może innym razem.


Składniki:
-900 g pokrojonego na 1 cm kawałki rabarbaru zasypujemy ½ szklanki i zostawiamy na noc
-ciasto: 150g masła, 150 g cukru, 1 jajko, 250 g  mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kruszonka: 100g stopionego masła, 100 g cukru, 100 g mąki


Robimy kruche ciasto. Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i starte zimne masło. Szybko zarabiamy ciasto. Wałkujemy i rozkładamy w blasze o wymiarach 30-40 cm lub w formach na tarty o średnicy 14 cm. Tart wychodzi ok 8 Ja lubię bardzo cienkie ciasto 4-6 mm taki wafelek. Wtedy mamy super kruche ciasto – rozpada się podczas jedzenia. Kładziemy warstwę rabarbaru. Mieszamy kruszonkę rozcierając w palcach i pokrywamy rabarbar. Pieczemy ok 50-60 min. w tem. 170 stopni C. Jak kruszonka nie będzie złota to należy zrumienić termo obiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz