Halloumi ser solankowy półtwardy. Pochodzenia
greckiego, można go kupić w Polsce. W oryginale
pochodzenia owczego lub koziego. Oczywiście dzisiaj raczej krowi zwłaszcza w
wyrobach, które można kupić u nas. Biały błyszczący z lekko gumowatym miąższem.
Sam smak w sobie taki sam. Ale grillowany nabiera aromatu i ciekawości.
Składniki ( 4 osoby):
- 150 g sera pokrojonego w plastry i zgrillowanego
na patelni
- 5 młodych buraków ugotowanych na
półtwardo
-garść pokrojonej świeżej mięty
Marynata buraków:
- 3 łyżki oliwy
-1 łyżeczka miodu
-sok z jednej cytryny
-skórka z tej cytryny
-pieprz, sól do smaku
-2 łyżeczki posiekanej pietruszki
Buraki kroimy w plastry. Zalewamy
marynatą i marnujemy 24-48 h. Układamy buraki na talerzu w kręgi, Na burakach
układamy ser. Polewamy resztkami marynaty. Pieprzymy i posypujemy świeżą miętą. Świetnie danie jako przystawka na gorące
wieczory lub danie główne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz