poniedziałek, 18 czerwca 2012

halloumi, buraczki i mięta


Halloumi ser solankowy półtwardy. Pochodzenia greckiego, można go kupić w Polsce. W  oryginale pochodzenia owczego lub koziego. Oczywiście dzisiaj raczej krowi zwłaszcza w wyrobach, które można kupić u nas. Biały błyszczący z lekko gumowatym miąższem. Sam smak w sobie taki sam. Ale grillowany nabiera aromatu i ciekawości.


Składniki ( 4 osoby):
- 150 g sera pokrojonego w plastry i zgrillowanego na patelni
- 5 młodych buraków ugotowanych na półtwardo
-garść pokrojonej świeżej mięty
Marynata buraków:
- 3 łyżki oliwy
-1 łyżeczka miodu
-sok z jednej cytryny
-skórka z tej cytryny
-pieprz, sól do smaku
-2 łyżeczki posiekanej pietruszki
Buraki kroimy w plastry. Zalewamy marynatą i marnujemy 24-48 h. Układamy buraki na talerzu w kręgi, Na burakach układamy ser. Polewamy resztkami marynaty. Pieprzymy i posypujemy świeżą miętą.  Świetnie danie jako przystawka na gorące wieczory lub danie główne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz