Kolejny
sezonowy przysmak gotowany raz czy dwa w roku dla swojego specyficznego smaku.
Trudno sądzić, że jest to zupa znana w całej Polsce. Na pewno w Wielkopolsce
jest gotowana w domach i można ją spotkać w gastronomii. W fantastycznej
książce Anieli Rubinstein „Kuchnia Neli” jest podany przez żonę sławnego
pianisty przepis na zupę szczawiową.
Zupę sporządza się z ze smażonego szczawiu na maśle. Wzbogaca to bardzo smak zupy. Byłem
nauczony zupy w wywaru. Ale po próbie okazało się, że to lepsza procedura.
Szczaw
najlepszy jest młody i świeży. Jednak trochę należy się natrudzić zbierając
młody, wiosenny szczaw na łące. Przebierając go i myjąc. Inna drogą jest
hodowla w ogródku lub zakup w warzywniaku. Tak czy tak należy przebrać i umyć.
W
sumie po za zupą nie znalazłem innych zastosowań w literaturze. Sam dodaję
młode liście szczawiu do sałatek – fajnie łamią słodkie smaki. Dobrze też
szczaw komponuje się z ziemniakami w sałatce ziemniaczanej czy zapiekance.
Klasycznie
zupę podaje się z jakiem na twardo. Stara zwyczaj podawania, polecany również przez Aniele Rubinstein to z jajkiem faszerowany
po polsku. Samo jajko faszerowane po polsku może stanowić odrębną ciepłą lub
zimną przekąskę. Jest bardzo wytworne w stylu kuchni przedwojennej. Trochę
uciążliwe jest zmienianie łyżki od zupy na łyżeczkę od jajka podczas posiłku.
Muszę dodać, że jajko podaje się na osobnym talerzyku obok talerza zupy. Z
drugiej strony to jest właśnie zestaw do delektowanie się smakiem.
Składniki
( 4 osoby):
-2
litry bulionu warzywnego lub drobiowego
-4
ziemniaków pokrojonych w kostkę
-30
dkg umytego i pokrojonego szczawiu
-2
łyżki masła
-pieprz,
sól i cukier do smaku
-1/2
pęczku posiekanego koperku
-250
ml kremówki
Jajko faszerowane po polsku ( 4
osoby):
-6 jajek ugotowanych na twardo
-1/2 pęczka posiekanego koperku
-2 łyżki miękkiego masła
-2-3 łyżki kremówki
-trochę bułki tartej
-pieprz i sól do smaku
-łyżka masła
Wywar zagotowujemy i wrzucamy
ziemniaki. Gotujemy 20-30 minut aż ziemniaki będą lekko rozgotowane. W między
czasie na małym ogniu lekko smażamy szczaw na maśle. Szczaw szybko traci
niestety kolor i jędrność. Jak stanie się ciemno zielony przerywamy smażenie. Dodajemy do zupy wraz z koperkiem.
Doprawiamy do smaku cukrem, solą i czarnym pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty.
Jajka przecinamy zdecydowanym ruchem
wraz ze skorupką. Najlepiej użyć noża z ząbkami. Wyjmujemy białko i żółtko.
Skorupki czyścimy z kawałków skorupek i odkładamy. Jajko siekamy, dodajemy
koperek, masło i przyprawy. Widelcem rozgniatamy na masę. Powinna być lekko
kleista – gęstość regulujemy kremówką. Napełniamy skorupki masą z wypukłością i
zanurzamy w bułce tartej. Przed podaniem stronę z bułką przysmażamy na złoto na
maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz