środa, 20 czerwca 2012

młoda marchewka, miód i cytryna


Młode wiosenne marchewki już później nie mają tej swojej delikatności i kruchości. Należy najeść się do syta. Wypróbować możliwe warianty. Karmelizowane marchewki na maśle to wariant na przystawkę lub n danie. Szkoda, że można je robić tylko w sezonie. Dojrzała marchew nie daje już takiego aromatu.


Składniki ( na 4 osoby):
- 2 pęczki umytej młodej marchwi, ucinamy nać 2 cm nad korzeniem
-łyżka masła, oliwa
marynata:
- 3 łyżki oliwy
-1 łyżka miodu
-sok z jednej cytryny
-grubo zmielony pieprz

Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie 5 min. Musi być lekko twarda. Marchewki zalewamy marynatą. Czekamy do wystudzenia mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła w 2 łyżkach oliwy. Krótko smażymy marchewki na ostrym ogniu do momentu karmelizacji – jak się będą robić złote.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz