Młode wiosenne marchewki już później
nie mają tej swojej delikatności i kruchości. Należy najeść się do syta.
Wypróbować możliwe warianty. Karmelizowane marchewki na maśle to wariant na
przystawkę lub n danie. Szkoda, że można je robić tylko w sezonie. Dojrzała
marchew nie daje już takiego aromatu.
Składniki ( na 4 osoby):
- 2 pęczki umytej młodej marchwi,
ucinamy nać 2 cm nad korzeniem
-łyżka masła, oliwa
marynata:
- 3 łyżki
oliwy
-1 łyżka
miodu
-sok z
jednej cytryny
Marchewkę
gotujemy w osolonej wodzie 5 min. Musi być lekko twarda. Marchewki zalewamy
marynatą. Czekamy do wystudzenia mieszając od czasu do czasu. Na patelni
rozpuszczamy łyżkę masła w 2 łyżkach oliwy. Krótko smażymy marchewki na ostrym
ogniu do momentu karmelizacji – jak się będą robić złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz