sobota, 2 czerwca 2012

młoda kapusta, pęczak, pomidory i suszone grzyby

Najlepszy czas na młodą kapustę. Jeszcze chwila i już nie będzie taka. Należy wykorzystać porę i wszystkie potrawy na ten czas. Zazwyczaj o tej porze gotuje dwa rodzaje gołąbków z młodej kapusty: z kaszą pęczak, mięsem i grzybami i wersja z młodymi ziemniakami i warzywami ( jeszcze ich nie ma). Wiec do roboty.


Składniki ( ok 20 małych gołąbków):
-sparzone liście z 2 główek młodej kapusty
Farsz:
- 40 dkg mielonej karkówki lub łopatki
-2 garście namoczonych i zmielonych suszonych grzybów
-pęczek koperku posiekany
-szklanka pęczaku zaparzona 2 szklankami wody, nie musi być miękki dojdzie podczas gotowania gołąbków
-2 cebule skarmelizowane na maśle
-jajko
-2 ząbki czosnku posiekane
- pieprz, sól , oregano, majeranek do smaku
-puszka pomidorów





Mieszamy składniki farszu i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do ochłodzenia. Nakładamy na liście łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. W brytfannie natłuszczonej kładziemy kilka pozostałych liści na dno. Wtedy nie będą się przypalać gołąbki. Na nie układamy ściśle gołąbki. Zalewamy puszka pomidorów i gotujemy ok 1,5 godziny. Na konie można wstawić do piekarnika i przyrumienić. Jeśli sosu jest za mało podlewamy wywarem drobiowym lub wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz