Papryka
habanero (Capsicum
chinense) jedna z najostrzejszych
w swoim gatunku. Małe pomarszczone owoce przypominające trochę pomidora. W
kolorach od żółtej przez czerwoną po czekoladowe. Głównie uprawiana w Ameryce
środkowej. Świetna do ostrych potrwa jak
i składnik sosów. Propozycja sałatki gdzie słodkość i miękkość mango połączona
z kruchością zielonej papryki w ostrym sosie z habanero daje oszałamiający
efekt.
-1 mango pokrojone w zapałki
-nieduża zielona papryka pokrojona w cienkie paski
-mała cebula pokrojona w piórka
-garść kolendry
Sos:
-3 łyżki sosu sojowego jasnego
-3 łyżki oliwy
-płaska łyżeczka cukru
-sok z jednej limonki
- posiekana jedna habanero ( ile w zależności od
rozsądku – ½ papryczki daje już ostrego czadu)
Mieszamy sos i odstawiamy na kilka minut aby się
przegryzł. Mieszamy składniki i zalewamy sosem. Całość musi się przegryźć –
najlepsza jest następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz