środa, 18 lipca 2012

habanero, mango i kolendra


Papryka habanero (Capsicum chinense) jedna z najostrzejszych w swoim gatunku. Małe pomarszczone owoce przypominające trochę pomidora. W kolorach od żółtej przez czerwoną po czekoladowe. Głównie uprawiana w Ameryce środkowej. Świetna  do ostrych potrwa jak i składnik sosów. Propozycja sałatki gdzie słodkość i miękkość mango połączona z kruchością zielonej papryki w ostrym sosie z habanero daje oszałamiający efekt.


-1 mango pokrojone w zapałki
-nieduża zielona papryka pokrojona w cienkie paski
-mała cebula pokrojona w piórka
-garść kolendry
Sos:
-3 łyżki sosu sojowego jasnego
-3 łyżki oliwy
-płaska łyżeczka cukru
-sok z jednej limonki
- posiekana jedna habanero ( ile w zależności od rozsądku – ½ papryczki daje już ostrego czadu)


Mieszamy sos i odstawiamy na kilka minut aby się przegryzł. Mieszamy składniki i zalewamy sosem. Całość musi się przegryźć – najlepsza jest następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz