wtorek, 5 czerwca 2012

młode ziemniaki, ogórek małosolny i koperek


Kartofel Salad popularna w Niemczech sałatka na wszystkie okazje. U nas stosunkowo mała znana. Czasami podawana do grilla. W innym układzie nie spotkałem. Ja bardzo lubię zestaw z kotletem schabowym, smakowo zestawienie rewelacyjne. Najlepsza jest wiosną z młodych ziemniaków, ogórków małosolnych ( własnoręcznie ukwaszonych) i z dużą ilością zieleniny. Można dodać świeży szczaw, który fajnie przełamuje słodycz ziemniaków.


Składniki ( na 4 osoby):
-8 średniej wielkości ziemniaków umytych i ugotowanych
-5 ogórków małosolnych pokrojonych w półplasterki
-po pęczku posiekanego koperku i pietruszki
-dwie dymki pokrojone w całości
Sos:
-utarty ząbek czosnku z solą
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka ostrej musztardy
-1 płaska łyżeczka cukru
-2-3 łyżki octu winnego do smaku
-dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku
Czosnek ucieramy w moździerzu z oliwą na emulsje. Dodajemy majone i jogurt. Wszystko mieszamy i doprawiamy pozostałymi składnikami. Sos powinien być słodko-kwaśny.
Ciepłe ziemniaki kroimy ( bez obierania) w plastry o grubości 2mm. Poszczególne warstwy ziemniaków polewamy sosem. Jest bardzo ważna czynność ponieważ w ciepłe ziemniaki sos wejdzie do środka i z aromatyzuje ziemniaki. Lekko mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie dodajemy zieleninę i ogórki. Najlepsza jest następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz