niedziela, 3 czerwca 2012

zielone szparagi i jajko w koszulce


Festiwal szparagowy nadal trwa. Kolejna odsłona. Generalnie lubię proste przepisy. Im mniej składników tym lepiej. Mały zestaw podkreślający smak szparag. Świetnie smakują z jajkiem. Jeśli żółtko jest gorące i ciepłe to jest ten właściwy smak. No i do tego świeży koperek jako zamknięcie całości.

Składniki ( 2 osoby):
-pęczek zielonych szparag ugotowanych al dente
-dwa jajka ugotowane w koszulkach
-garść koperku posiekanego-
-pieprz, sól i masło do smaku



Gotowanie jajek w koszulkach można na dwa sposoby. Można wbić kolejno jajko w osolony wrzątek z dodatkiem łyżki octu i gotować 3 min. Potem należy wyciągnąć jajko, osuszyć i gotowe do konsumpcji. Ostatnio poznałem nową metodę. Wyścielamy filiżankę folią spożywczą. Wbijamy jajko. Zawiązujemy tobołek. Możemy sobie przygotować takie węzełki w potrzebnej ilości i ugotować jak jest potrzeba. Gotujemy tak samo 3 minuty we wrzątku. Przed podaniem wypakowujemy i podajemy. Na ugotowane szparagi kładziemy jajko w koszulce. Przecinamy żółtko na krzyż i posypujemy koperkiem. Pieprz, sól i masło do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz