Festiwal szparagowy nadal trwa. Kolejna odsłona. Generalnie lubię
proste przepisy. Im mniej składników tym lepiej. Mały zestaw podkreślający smak
szparag. Świetnie smakują z jajkiem. Jeśli żółtko jest gorące i ciepłe to jest
ten właściwy smak. No i do tego świeży koperek jako zamknięcie całości.
Składniki ( 2 osoby):
-pęczek zielonych szparag ugotowanych al dente
-dwa jajka ugotowane w koszulkach
-garść koperku posiekanego-
-pieprz, sól i masło do smaku
Gotowanie jajek w
koszulkach można na dwa sposoby. Można wbić kolejno jajko w osolony wrzątek z
dodatkiem łyżki octu i gotować 3 min. Potem należy wyciągnąć jajko, osuszyć i
gotowe do konsumpcji. Ostatnio poznałem nową metodę. Wyścielamy filiżankę folią
spożywczą. Wbijamy jajko. Zawiązujemy tobołek. Możemy sobie przygotować takie węzełki
w potrzebnej ilości i ugotować jak jest potrzeba. Gotujemy tak samo 3 minuty we
wrzątku. Przed podaniem wypakowujemy i podajemy. Na ugotowane szparagi kładziemy
jajko w koszulce. Przecinamy żółtko na krzyż i posypujemy koperkiem. Pieprz,
sól i masło do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz