czwartek, 7 czerwca 2012

szare kluski - klasyka poznańska

Bardzo popularna potrawa w Wielkopolsce. Stały bywalec barów w Poznaniu. Do dzisiaj podawana w szkolnych stołówkach.  W 2007 roku potrwa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Zazwyczaj podawane są z okrasą z boczku i cebuli w towarzystwie zasmażanej kapusty. Bomba kaloryczna ale warto spróbować od czasu do czasu.

Składniki ( 4 osoby);
-kg startych ziemniaków
-1 jajko
-szklanka pszennej mąki
-pieprz i sól do smaku
Starte ziemniaki odsączamy na sicie. Odlewamy wodę skrobie dodajemy do masy. Dodajemy składniki i łyżką zarabiamy masę. Musi być bardzo gęsta ponieważ inaczej kluski rozpadną się podczas gotowania. Gęstość regulujemy mąką. Nakładamy masę na talerzyk i łyżką do wrzątku wrzucamy małe kęsy. Gotujemy 8-10 minut. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku i cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz