Bardzo popularna potrawa w Wielkopolsce. Stały bywalec barów w Poznaniu.
Do dzisiaj podawana w szkolnych stołówkach. W 2007 roku potrwa ta została wpisana na Listę
Produktów Tradycyjnych. Zazwyczaj podawane są z okrasą z boczku i cebuli w
towarzystwie zasmażanej kapusty. Bomba kaloryczna ale warto spróbować od czasu
do czasu.
Składniki ( 4 osoby);
-kg startych ziemniaków
-1 jajko
-szklanka pszennej mąki
-pieprz i sól do smaku
Starte ziemniaki odsączamy na sicie. Odlewamy wodę skrobie dodajemy do
masy. Dodajemy składniki i łyżką zarabiamy masę. Musi być bardzo gęsta ponieważ
inaczej kluski rozpadną się podczas gotowania. Gęstość regulujemy mąką.
Nakładamy masę na talerzyk i łyżką do wrzątku wrzucamy małe kęsy. Gotujemy 8-10
minut. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku i cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz