Wiosna
była ciepłą i szparagi po woli się kończą. Ceny nie spadają, a raczej momentami
rosną. Należy się nasycić smakiem szparag na następny rok.
Składniki
( 4 osoby):
-40
dkg makaronu fettucine
-pęczek
zielonych szparag pokrojonych na kawałki 3-4 cm. ugotowane al. dente
Sos:
-
250 ml śmietany 30-36%
-mała
cebul
-2
ząbki zmiażdżonego czosnku
-10
dkg drobno pokrojonego boczku
-sok
z ½ cytryny
-płaska
łyżeczka cukru
-1/2
pęczku pokrojonego koperku
-sól
i pieprz do smaku
Przysmażamy
boczek na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż będzie szklista. Dodajemy
czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę i po woli gotujemy ok 10 min. Dodajemy
sok z cytrynę i cukier, pieprz i sól do smaku. Sos powinien być lekko gęsty o
nucie słodko - kwaśnej. Na koniec dodajemy koperek. Dodajemy szparagi do sosu –
dlatego szparagi muszą być lekko twarde. Zbyt miękkie rozlecą się w sosie. Makaron
po ugotowaniu dodajemy do sosu i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz