środa, 13 czerwca 2012

zielone szparagi, fettucine drugi raz i wędzony boczek


Wiosna była ciepłą i szparagi po woli się kończą. Ceny nie spadają, a raczej momentami rosną. Należy się nasycić smakiem szparag na następny rok.


Składniki ( 4 osoby):
-40 dkg makaronu fettucine
-pęczek zielonych szparag pokrojonych na kawałki 3-4 cm. ugotowane al. dente
Sos:
- 250 ml śmietany 30-36%
-mała cebul
-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
-10 dkg drobno pokrojonego boczku
-sok z ½ cytryny
-płaska łyżeczka cukru
-1/2 pęczku pokrojonego koperku
-sól i pieprz do smaku


 Przysmażamy boczek na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę i po woli gotujemy ok 10 min. Dodajemy sok z cytrynę i cukier, pieprz i sól do smaku. Sos powinien być lekko gęsty o nucie słodko - kwaśnej. Na koniec dodajemy koperek. Dodajemy szparagi do sosu – dlatego szparagi muszą być lekko twarde. Zbyt miękkie rozlecą się w sosie.   Makaron po ugotowaniu dodajemy do sosu i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz