sobota, 28 lipca 2012

cukinia, papierówki i jest zupa plus mięta


Krem z cukinii jest dość popularną zupą. Nie powala ale jak jest dobrze skonstruowany to daje zadowolenie. Jednak proponuje wzbogacić jego smak o aromat i kwaśny smak papierówek. Po sezonie świetnie sprawiają się renety. W kontekście lata i upałów zupa staje się chłodnikiem i podana z miętą genialnie daje sytość i ochłodę na lipcowe obiady.


Składniki ( 6-8 talerzy):
-1200g pokrojonej zielonej cukinii ( można zostawić skórkę ale jeśli okaże się  ona zbyt twarda zupę będziemy musieli przetrzeć przez sito)
-400g pokrojonych i obranych papierówek
-2-3 litry esencjonalnego wywaru drobiowego ( dla potrzeb tej zupy gotuję wywar z dużą ilością rozmarynu – wzbogaca to jabłkowy smak)
-1 duża cebula pokrojona w kostkę
-4 żabki czosnku pokrojonego w plastry
-oliwa, masło, sól i pieprz
-garść posiekanej świeżej mięty
Cebulę podsmażamy na oliwie i maśle do momentu zeszklenia. Dodajemy czosnek i po chwili cukinie i jabłka. Intensywnie mieszamy na ostrym ogniu 2-3 minuty i zalewamy 2/3 wywaru. Gotujemy ok 30-40 min. Miksujemy wszystko na gładką masę. Gęstość regulujemy pozostałym wywarem. Wersja chłodnik podajemy z miętą. Wersja zupa ciepła podajemy z grzankami z razowego chleba i ewentualnie posypane ostrym żółtym serem.

środa, 25 lipca 2012

papierówki i kruche ciasto


Jabłka papierówki jedne z pierwszych jabłek w sezonie. Uprawiane w całej Europie. Jasno zielone. Zazwyczaj lekko kwaskowate i miękkie. Propozycja zwykłej prostej tarty z nimi.
Składniki kruche go ciasta ( okrągła blach 30-40 cm w zależności od grubości ciasta):


-150g masła
-300g mąki
80g cukru pudru
-3 żółtka
-szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody lub śmietany
Nadzienie:
-8-12 papierówek w zależności od wielkości pokrojonych w półksiężyce
-10-15 łyżek cukru w zależności od smaku



Masło najlepiej zimne zetrzeć lub posiekać nożem. Dodać sypkie składniki i mokre. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Blachę wyłożyć papierem. Kroimy ciasto na 7-8 mm. Plastry. Można grubiej ale ja lubię cienkie cisto. Wykładamy nim blachę. Ugniatamy i formujemy niewielki brzeg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. Ciasto musi się lekko złocić. Układamy jabłka w okółki i posypujemy cukrem. Wstawiamy do pieca i włączamy termo obieg. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się cukru i miękkości jabłek.

pieczona papryka, twaróg i orzechy włoskie


Pamiętam jak odkryłem pieczoną paprykę. Kilka lat temu w meksykańskiej restauracji w Warszawie. Zostałem jej fanem do dzisiaj. Bez skórki, miękką i słodką od letniego słońca. Sama esencja papryki. Polecam pieczoną paprykę w sezonie, wtedy jest maksimum  smaku i aromatu. Podstawowe zastosowanie do hiszpańskiej sałatki   Ensalada de pimientos asados z dodatkiem zielonej pietruszki, czarnych oliwek i saradeli. Baza do kremu z papryki. Reszta zastosowania to nasza fantazja.


Składniki ( ok 18 rolek);
-4 czerwone papryki
-200g tłustego twarogu
-garść posiekanych orzechów włoskich
-1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki
-pieprz, sól


Paprykę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika  z termo obiegiem. Co jakiś czas obracamy. Papryka staje się miejscami czarna i odstaje skórka. Zazwyczaj 25-20 min. w zależności od wielkości i jędrności papryki. Wyciągamy z piekarnika i wkładamy do papierowej torby. Torbę szczelnie zamykamy i do wystygnięcia. W między czasie ucieramy ser  z pieprzem i solą. Dodajemy orzechu  i nać pietruszki. Wyrabiamy na zwartą masę. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać ½ utartego ząbka czosnku. Fajnie zakręca smak orzechów.
Papryki obieramy ze skórki. Czyścimy z nasion i kroimy na ok.3 cm. paski. Każdy smarujemy serem i zawijamy od tępego końca do ostrego. I to w sumie koniec. Fantastyczna przekąska – tapas.

niedziela, 22 lipca 2012

bób, suszone pomidory i czerwona bazylia


Bób  (Vicia faba) roślina strączkowa dziko rosnąca w Afryce i Iranie. Uprawiana już od neolitu. Obecnie uprawiana w wielu stronach świata. W Polsce w sezonie dostępny prawie na każdym straganie warzywnym. Szukając w przepisach kuchni polskiej niewiele jest przepisów na to warzywo. Klasyka to masło, koperek i ewentualnie boczek. Dla mnie poza smakiem kolor obranych ziaren jest zawsze sycącym uzupełnieniem posiłku.Sałatka z łuskanego bobu z suszonymi pomidorami i czerwoną bazylią świetnie łączy mdławy smak bobu z konkretnym aromatem pomidorów wzbogaconym o anyżkowy aromat bazylii.


Składniki ( 2 osoby):
-500g świeżego bobu ( w zimie można zastąpić mrożonym)
-10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
-szalotka pokrojona w kostkę
-5 cienkich plastrów boczku wysmażonych i pokrojonych drobno
-garść czerwonej bazylii
Sos:
-3 łyżki oliwy ( może być  z zalewy pomidorów)
-1/4 łyżeczki cukru
-sok z ½ cytryny
-grubo zmielony czarny pieprz i sól 


Bób zalewamy zimną wodą i gotujemy 3-4 minuty. Szybko hartujemy w zimnej wodze z lodem. Hartowanie pozwoli nam zachować piękny zielony kolor. Osuszamy i obieramy z łupin. Mieszamy z pomidorami, cebula i boczkiem. Na konie posypujemy bazylią.

marchewka i kolendra w zupie


Zupa marchewkowa jest kolejną możliwością na to pomarańczowe warzywo. W zależności od dodatków czy przypraw zmienia swój charakter i smak. Należy tylko nie przesadzać aby nie zabić smaku marchwi.


Składniki ( ok 4 l):
-100g obranej i pokrojonej marchwi
-1 cebula posiekana
-3 ząbki czosnku posiekane
-sok z jednego pomarańcza
-2 cm startego imbiru
-czerwona papryczka chili posiekana ( z nasionami lub bez)
-3 litry wywaru warzywnego lub drobiowego
-100 ml kremówki
-pieprz, sól
Na maśle i oliwie ( 50/50) szklimy cebulę – nie powinna się skartelizować. Dodajemy: czosnek, imbir i chili. Smażymy 2-3 min. Dodajemy marchew i mieszając na ostrym ogniu wszystko razem trzymamy kolejne 3 min. Dolewamy ½ wywaru, sok z pomarańczy i gotujemy. Kiedy marchewki będą miękkie miksujemy. Ja osobiście lubię kiedy zupa nie jest całkiem gładka i ma grudkowaty charakter. Dodajemy kremówkę i pozostały wywar. Gęstośc regulujemy ilością wywaru. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

piątek, 20 lipca 2012

karkówka, warzywa i tzatziki


Dania jednogarnkowe są moimi ulubionymi. Szybkość przygotowania, możliwość wcześniejszego przyrządzenia i narastający smak w miarę odgrzewania to niezaprzeczalne atuty. Najczęściej kojarzą się nam z ciężkimi zimowymi daniami. Ale jest mnóstwo pomysłów i przepisów na lekkie zestawy smaków. Dzisiaj mięso pieczone z zestawem młodych warzyw z dodatkiem tzatziki z mięta.


Składniki ( 6 osoby);
-80 dkg karkówki pokrojonej 2x2cm
-10 marchewek
-czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
-12 umytych niedużych ziemniaków ze skórką
-1 duża pokrojona w kostkę cebula
-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
-garść posiekanego oregano lub pietruszki


Składniki marynaty:
-3 łyżki oliwy
-3 łyżki jasnego sosu sojowego
-łyżka miodu
-sok z jednej limonki
-pieprz grubo zmielony
-pęczek grubo posiekanej świeżej szałwii               
Tzatziki:
-szklanka 10% jogurtu naturalnego
-1 starty ogórek szklarniowy
-2 żabki czosnku
-garść posiekanej świeżej mięty
-płaska łyżeczka cukru
-sok z ½ cytryny\
-sól, pieprz


Robimy marynatę. Mięso mieszamy z cebulą i czosnkiem zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24, a  nawet 48 godzin. Można od czasu do czasu mieszać. Brytfannę do pieczenia polewamy oliwą i rozkładamy mięso. Dodajemy: marchew i ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczmy aż mięso się zetnie. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok 1 godzinę. W tym czasie polewamy od czasu do czasu wywarem z dna. Dodajemy paprykę i pieczemy do momentu kiedy mięso będzie złote i kruche. Na koniec posypujemy oregano i najlepiej podajemy z brytfanną na stół.

Tzatziki. Ścieramy ogórka na grubej tarce.  Solimy i odciskamy wodę. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli w moździerzu. Dodajemy oliwę i ucieramy na emulsję. Dodajemy cukier i sok z cytryny i ucieramy chwilę. Dodajemy jogurt i mieszamy wszystko. Na koniec przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z miętą. Najlepszy schłodzony  w lodówce.

środa, 18 lipca 2012

habanero, mango i kolendra


Papryka habanero (Capsicum chinense) jedna z najostrzejszych w swoim gatunku. Małe pomarszczone owoce przypominające trochę pomidora. W kolorach od żółtej przez czerwoną po czekoladowe. Głównie uprawiana w Ameryce środkowej. Świetna  do ostrych potrwa jak i składnik sosów. Propozycja sałatki gdzie słodkość i miękkość mango połączona z kruchością zielonej papryki w ostrym sosie z habanero daje oszałamiający efekt.


-1 mango pokrojone w zapałki
-nieduża zielona papryka pokrojona w cienkie paski
-mała cebula pokrojona w piórka
-garść kolendry
Sos:
-3 łyżki sosu sojowego jasnego
-3 łyżki oliwy
-płaska łyżeczka cukru
-sok z jednej limonki
- posiekana jedna habanero ( ile w zależności od rozsądku – ½ papryczki daje już ostrego czadu)


Mieszamy sos i odstawiamy na kilka minut aby się przegryzł. Mieszamy składniki i zalewamy sosem. Całość musi się przegryźć – najlepsza jest następnego dnia.