Kartofel Salad popularna w Niemczech sałatka na wszystkie okazje. U nas
stosunkowo mała znana. Czasami podawana do grilla. W innym układzie nie
spotkałem. Ja bardzo lubię zestaw z kotletem schabowym, smakowo zestawienie rewelacyjne.
Najlepsza jest wiosną z młodych ziemniaków, ogórków małosolnych ( własnoręcznie
ukwaszonych) i z dużą ilością zieleniny. Można dodać świeży szczaw, który
fajnie przełamuje słodycz ziemniaków.
Składniki ( na 4 osoby):
-8 średniej wielkości ziemniaków umytych i ugotowanych
-5 ogórków małosolnych pokrojonych w półplasterki
-po pęczku posiekanego koperku i pietruszki
-dwie dymki pokrojone w całości
Sos:
-utarty ząbek czosnku z solą
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka ostrej musztardy
-1 płaska łyżeczka cukru
-2-3 łyżki octu winnego do smaku
-dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku
Czosnek ucieramy w moździerzu z oliwą na emulsje. Dodajemy majone i
jogurt. Wszystko mieszamy i doprawiamy pozostałymi składnikami. Sos powinien być
słodko-kwaśny.
Ciepłe ziemniaki kroimy ( bez obierania) w plastry o grubości 2mm. Poszczególne
warstwy ziemniaków polewamy sosem. Jest bardzo ważna czynność ponieważ w ciepłe
ziemniaki sos wejdzie do środka i z aromatyzuje ziemniaki. Lekko mieszamy i
pozostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie dodajemy zieleninę i ogórki. Najlepsza
jest następnego dnia.