wtorek, 5 czerwca 2012

młode ziemniaki, ogórek małosolny i koperek


Kartofel Salad popularna w Niemczech sałatka na wszystkie okazje. U nas stosunkowo mała znana. Czasami podawana do grilla. W innym układzie nie spotkałem. Ja bardzo lubię zestaw z kotletem schabowym, smakowo zestawienie rewelacyjne. Najlepsza jest wiosną z młodych ziemniaków, ogórków małosolnych ( własnoręcznie ukwaszonych) i z dużą ilością zieleniny. Można dodać świeży szczaw, który fajnie przełamuje słodycz ziemniaków.


Składniki ( na 4 osoby):
-8 średniej wielkości ziemniaków umytych i ugotowanych
-5 ogórków małosolnych pokrojonych w półplasterki
-po pęczku posiekanego koperku i pietruszki
-dwie dymki pokrojone w całości
Sos:
-utarty ząbek czosnku z solą
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka ostrej musztardy
-1 płaska łyżeczka cukru
-2-3 łyżki octu winnego do smaku
-dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku
Czosnek ucieramy w moździerzu z oliwą na emulsje. Dodajemy majone i jogurt. Wszystko mieszamy i doprawiamy pozostałymi składnikami. Sos powinien być słodko-kwaśny.
Ciepłe ziemniaki kroimy ( bez obierania) w plastry o grubości 2mm. Poszczególne warstwy ziemniaków polewamy sosem. Jest bardzo ważna czynność ponieważ w ciepłe ziemniaki sos wejdzie do środka i z aromatyzuje ziemniaki. Lekko mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie dodajemy zieleninę i ogórki. Najlepsza jest następnego dnia.

niedziela, 3 czerwca 2012

zielone szparagi i jajko w koszulce


Festiwal szparagowy nadal trwa. Kolejna odsłona. Generalnie lubię proste przepisy. Im mniej składników tym lepiej. Mały zestaw podkreślający smak szparag. Świetnie smakują z jajkiem. Jeśli żółtko jest gorące i ciepłe to jest ten właściwy smak. No i do tego świeży koperek jako zamknięcie całości.

Składniki ( 2 osoby):
-pęczek zielonych szparag ugotowanych al dente
-dwa jajka ugotowane w koszulkach
-garść koperku posiekanego-
-pieprz, sól i masło do smaku



Gotowanie jajek w koszulkach można na dwa sposoby. Można wbić kolejno jajko w osolony wrzątek z dodatkiem łyżki octu i gotować 3 min. Potem należy wyciągnąć jajko, osuszyć i gotowe do konsumpcji. Ostatnio poznałem nową metodę. Wyścielamy filiżankę folią spożywczą. Wbijamy jajko. Zawiązujemy tobołek. Możemy sobie przygotować takie węzełki w potrzebnej ilości i ugotować jak jest potrzeba. Gotujemy tak samo 3 minuty we wrzątku. Przed podaniem wypakowujemy i podajemy. Na ugotowane szparagi kładziemy jajko w koszulce. Przecinamy żółtko na krzyż i posypujemy koperkiem. Pieprz, sól i masło do smaku.

sobota, 2 czerwca 2012

sałata rzymska, grzanki i nieobecny parmezan - klasyka sałatka cezar


To jest jedne z wątków, który chce kontynuować. Klasyka kuchni światowej. Podobna została stworzona w 1924 w Meksyku w Tijuanie przez Cezara Cardini. Na koniec dnia stworzył dla gości sałatkę z tego co miał w barze: sałata rzymska ( bezwarunkowo), grzanki, parmezan i sos z oliwy, żółtka, cytryny i pieprzu. Trzy elementy są w tym niezbędne: sałata rzymska, grzanki i parmezan. Reszta to wariacje, które powstały potem. Chociaż w przekazach pojawiają się  dodatkowe elementy sos worcestershire i anchois. Jak było? Ponad 80 lat to wystarczający czas na nowe pomysły. To moja wersja w miarę lekka i pyszna. Nie dodałem parmezanu bo akurat nie miałem. Ale warto posypać płatkami.


Składniki ( 4 osoby):
- pęczek sałaty rzymskiej poszarpanej lub pokrojonej w paseczki
-4 pomidory pokrojone w ósemki
-ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plastry
-dwie piersi z kurczaka usmażona i pokrojona w plastry
-kilka plastrów boczku wysmażonych na skwarki
-garść szczypiorku
- cztery jajka ugotowane w koszulkach
-pieprz, sól oliwa i cytryna do smaku
- 4 kromki razowego czerstwego chleba grillowanego i pokrojonego na kostki


Sałatę rozkładamy na talerzy. Wokół układamy pomidory i ogórki. Na środek układamy kurczaka i jajko na szczycie. Całość posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec wszystko posypujemy grzankami z chleba razowego i ewentualnie płatkami parmezanu.


młoda kapusta, pęczak, pomidory i suszone grzyby

Najlepszy czas na młodą kapustę. Jeszcze chwila i już nie będzie taka. Należy wykorzystać porę i wszystkie potrawy na ten czas. Zazwyczaj o tej porze gotuje dwa rodzaje gołąbków z młodej kapusty: z kaszą pęczak, mięsem i grzybami i wersja z młodymi ziemniakami i warzywami ( jeszcze ich nie ma). Wiec do roboty.


Składniki ( ok 20 małych gołąbków):
-sparzone liście z 2 główek młodej kapusty
Farsz:
- 40 dkg mielonej karkówki lub łopatki
-2 garście namoczonych i zmielonych suszonych grzybów
-pęczek koperku posiekany
-szklanka pęczaku zaparzona 2 szklankami wody, nie musi być miękki dojdzie podczas gotowania gołąbków
-2 cebule skarmelizowane na maśle
-jajko
-2 ząbki czosnku posiekane
- pieprz, sól , oregano, majeranek do smaku
-puszka pomidorów





Mieszamy składniki farszu i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do ochłodzenia. Nakładamy na liście łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. W brytfannie natłuszczonej kładziemy kilka pozostałych liści na dno. Wtedy nie będą się przypalać gołąbki. Na nie układamy ściśle gołąbki. Zalewamy puszka pomidorów i gotujemy ok 1,5 godziny. Na konie można wstawić do piekarnika i przyrumienić. Jeśli sosu jest za mało podlewamy wywarem drobiowym lub wodą.