środa, 25 lipca 2012

pieczona papryka, twaróg i orzechy włoskie


Pamiętam jak odkryłem pieczoną paprykę. Kilka lat temu w meksykańskiej restauracji w Warszawie. Zostałem jej fanem do dzisiaj. Bez skórki, miękką i słodką od letniego słońca. Sama esencja papryki. Polecam pieczoną paprykę w sezonie, wtedy jest maksimum  smaku i aromatu. Podstawowe zastosowanie do hiszpańskiej sałatki   Ensalada de pimientos asados z dodatkiem zielonej pietruszki, czarnych oliwek i saradeli. Baza do kremu z papryki. Reszta zastosowania to nasza fantazja.


Składniki ( ok 18 rolek);
-4 czerwone papryki
-200g tłustego twarogu
-garść posiekanych orzechów włoskich
-1/2 pęczka posiekanej zielonej pietruszki
-pieprz, sól


Paprykę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika  z termo obiegiem. Co jakiś czas obracamy. Papryka staje się miejscami czarna i odstaje skórka. Zazwyczaj 25-20 min. w zależności od wielkości i jędrności papryki. Wyciągamy z piekarnika i wkładamy do papierowej torby. Torbę szczelnie zamykamy i do wystygnięcia. W między czasie ucieramy ser  z pieprzem i solą. Dodajemy orzechu  i nać pietruszki. Wyrabiamy na zwartą masę. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać ½ utartego ząbka czosnku. Fajnie zakręca smak orzechów.
Papryki obieramy ze skórki. Czyścimy z nasion i kroimy na ok.3 cm. paski. Każdy smarujemy serem i zawijamy od tępego końca do ostrego. I to w sumie koniec. Fantastyczna przekąska – tapas.

niedziela, 22 lipca 2012

bób, suszone pomidory i czerwona bazylia


Bób  (Vicia faba) roślina strączkowa dziko rosnąca w Afryce i Iranie. Uprawiana już od neolitu. Obecnie uprawiana w wielu stronach świata. W Polsce w sezonie dostępny prawie na każdym straganie warzywnym. Szukając w przepisach kuchni polskiej niewiele jest przepisów na to warzywo. Klasyka to masło, koperek i ewentualnie boczek. Dla mnie poza smakiem kolor obranych ziaren jest zawsze sycącym uzupełnieniem posiłku.Sałatka z łuskanego bobu z suszonymi pomidorami i czerwoną bazylią świetnie łączy mdławy smak bobu z konkretnym aromatem pomidorów wzbogaconym o anyżkowy aromat bazylii.


Składniki ( 2 osoby):
-500g świeżego bobu ( w zimie można zastąpić mrożonym)
-10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
-szalotka pokrojona w kostkę
-5 cienkich plastrów boczku wysmażonych i pokrojonych drobno
-garść czerwonej bazylii
Sos:
-3 łyżki oliwy ( może być  z zalewy pomidorów)
-1/4 łyżeczki cukru
-sok z ½ cytryny
-grubo zmielony czarny pieprz i sól 


Bób zalewamy zimną wodą i gotujemy 3-4 minuty. Szybko hartujemy w zimnej wodze z lodem. Hartowanie pozwoli nam zachować piękny zielony kolor. Osuszamy i obieramy z łupin. Mieszamy z pomidorami, cebula i boczkiem. Na konie posypujemy bazylią.

marchewka i kolendra w zupie


Zupa marchewkowa jest kolejną możliwością na to pomarańczowe warzywo. W zależności od dodatków czy przypraw zmienia swój charakter i smak. Należy tylko nie przesadzać aby nie zabić smaku marchwi.


Składniki ( ok 4 l):
-100g obranej i pokrojonej marchwi
-1 cebula posiekana
-3 ząbki czosnku posiekane
-sok z jednego pomarańcza
-2 cm startego imbiru
-czerwona papryczka chili posiekana ( z nasionami lub bez)
-3 litry wywaru warzywnego lub drobiowego
-100 ml kremówki
-pieprz, sól
Na maśle i oliwie ( 50/50) szklimy cebulę – nie powinna się skartelizować. Dodajemy: czosnek, imbir i chili. Smażymy 2-3 min. Dodajemy marchew i mieszając na ostrym ogniu wszystko razem trzymamy kolejne 3 min. Dolewamy ½ wywaru, sok z pomarańczy i gotujemy. Kiedy marchewki będą miękkie miksujemy. Ja osobiście lubię kiedy zupa nie jest całkiem gładka i ma grudkowaty charakter. Dodajemy kremówkę i pozostały wywar. Gęstośc regulujemy ilością wywaru. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

piątek, 20 lipca 2012

karkówka, warzywa i tzatziki


Dania jednogarnkowe są moimi ulubionymi. Szybkość przygotowania, możliwość wcześniejszego przyrządzenia i narastający smak w miarę odgrzewania to niezaprzeczalne atuty. Najczęściej kojarzą się nam z ciężkimi zimowymi daniami. Ale jest mnóstwo pomysłów i przepisów na lekkie zestawy smaków. Dzisiaj mięso pieczone z zestawem młodych warzyw z dodatkiem tzatziki z mięta.


Składniki ( 6 osoby);
-80 dkg karkówki pokrojonej 2x2cm
-10 marchewek
-czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
-12 umytych niedużych ziemniaków ze skórką
-1 duża pokrojona w kostkę cebula
-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
-garść posiekanego oregano lub pietruszki


Składniki marynaty:
-3 łyżki oliwy
-3 łyżki jasnego sosu sojowego
-łyżka miodu
-sok z jednej limonki
-pieprz grubo zmielony
-pęczek grubo posiekanej świeżej szałwii               
Tzatziki:
-szklanka 10% jogurtu naturalnego
-1 starty ogórek szklarniowy
-2 żabki czosnku
-garść posiekanej świeżej mięty
-płaska łyżeczka cukru
-sok z ½ cytryny\
-sól, pieprz


Robimy marynatę. Mięso mieszamy z cebulą i czosnkiem zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24, a  nawet 48 godzin. Można od czasu do czasu mieszać. Brytfannę do pieczenia polewamy oliwą i rozkładamy mięso. Dodajemy: marchew i ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczmy aż mięso się zetnie. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok 1 godzinę. W tym czasie polewamy od czasu do czasu wywarem z dna. Dodajemy paprykę i pieczemy do momentu kiedy mięso będzie złote i kruche. Na koniec posypujemy oregano i najlepiej podajemy z brytfanną na stół.

Tzatziki. Ścieramy ogórka na grubej tarce.  Solimy i odciskamy wodę. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli w moździerzu. Dodajemy oliwę i ucieramy na emulsję. Dodajemy cukier i sok z cytryny i ucieramy chwilę. Dodajemy jogurt i mieszamy wszystko. Na koniec przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z miętą. Najlepszy schłodzony  w lodówce.

środa, 18 lipca 2012

habanero, mango i kolendra


Papryka habanero (Capsicum chinense) jedna z najostrzejszych w swoim gatunku. Małe pomarszczone owoce przypominające trochę pomidora. W kolorach od żółtej przez czerwoną po czekoladowe. Głównie uprawiana w Ameryce środkowej. Świetna  do ostrych potrwa jak i składnik sosów. Propozycja sałatki gdzie słodkość i miękkość mango połączona z kruchością zielonej papryki w ostrym sosie z habanero daje oszałamiający efekt.


-1 mango pokrojone w zapałki
-nieduża zielona papryka pokrojona w cienkie paski
-mała cebula pokrojona w piórka
-garść kolendry
Sos:
-3 łyżki sosu sojowego jasnego
-3 łyżki oliwy
-płaska łyżeczka cukru
-sok z jednej limonki
- posiekana jedna habanero ( ile w zależności od rozsądku – ½ papryczki daje już ostrego czadu)


Mieszamy sos i odstawiamy na kilka minut aby się przegryzł. Mieszamy składniki i zalewamy sosem. Całość musi się przegryźć – najlepsza jest następnego dnia.

środa, 20 czerwca 2012

młoda marchewka, miód i cytryna


Młode wiosenne marchewki już później nie mają tej swojej delikatności i kruchości. Należy najeść się do syta. Wypróbować możliwe warianty. Karmelizowane marchewki na maśle to wariant na przystawkę lub n danie. Szkoda, że można je robić tylko w sezonie. Dojrzała marchew nie daje już takiego aromatu.


Składniki ( na 4 osoby):
- 2 pęczki umytej młodej marchwi, ucinamy nać 2 cm nad korzeniem
-łyżka masła, oliwa
marynata:
- 3 łyżki oliwy
-1 łyżka miodu
-sok z jednej cytryny
-grubo zmielony pieprz

Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie 5 min. Musi być lekko twarda. Marchewki zalewamy marynatą. Czekamy do wystudzenia mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła w 2 łyżkach oliwy. Krótko smażymy marchewki na ostrym ogniu do momentu karmelizacji – jak się będą robić złote.

poniedziałek, 18 czerwca 2012

halloumi, buraczki i mięta


Halloumi ser solankowy półtwardy. Pochodzenia greckiego, można go kupić w Polsce. W  oryginale pochodzenia owczego lub koziego. Oczywiście dzisiaj raczej krowi zwłaszcza w wyrobach, które można kupić u nas. Biały błyszczący z lekko gumowatym miąższem. Sam smak w sobie taki sam. Ale grillowany nabiera aromatu i ciekawości.


Składniki ( 4 osoby):
- 150 g sera pokrojonego w plastry i zgrillowanego na patelni
- 5 młodych buraków ugotowanych na półtwardo
-garść pokrojonej świeżej mięty
Marynata buraków:
- 3 łyżki oliwy
-1 łyżeczka miodu
-sok z jednej cytryny
-skórka z tej cytryny
-pieprz, sól do smaku
-2 łyżeczki posiekanej pietruszki
Buraki kroimy w plastry. Zalewamy marynatą i marnujemy 24-48 h. Układamy buraki na talerzu w kręgi, Na burakach układamy ser. Polewamy resztkami marynaty. Pieprzymy i posypujemy świeżą miętą.  Świetnie danie jako przystawka na gorące wieczory lub danie główne.