Ryby ciągle są u nas mało popularne lub fatalnie podawane jak sławetna
rybka nad morzem. Oczywiście najlepsze są świeże i aromatycznie przyrządzone. Chętnie
jadam naszego bałtyckiego dorsza. Co prawda nie jest tak bogaty w tłuszcze nienasycone
jak inne ryby morskie. Ale nasz i ma delikatne mięso, które można przygotować na
wiele sposobów. Dzisiaj zrobiłem dorsza w papilocie. Ta metoda przyrządzania ma
dwie zalety: jest prosta i bardzo dietetyczna. Prosta kiedy chcemy przygotować
ją dla kilku osób lub na przyjęcie. Przygotowujemy wcześniej papiloty i
wkładamy do piekarnika jak tylko jest potrzeba. Dietetyczna – ponieważ nieunurzana
w nadmiernej ilości tłuszczu.
Składniki ( 4 osoby- 4 papiloty):
- ok 150 g. umytego i osuszonego fileta dorsza pokrojonego na kawałki
-4 marchewki pokrojone obieraczka w paski
-1 czerwona papryka drobno pokrojone w cienkie słupki
-1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
-4 gałązki rozmarynu
-garść pokrojonej dymki
-4 ząbki czosnku pokrojone w płatki
-4 pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki lub plasterki
-oliwa, masło, sól i pieprz
-4 kawałki papieru do pieczenia lub pergaminu o wymiarach ok.40x50cm
Papier smarujemy oliwą. Dorsza oprószamy solą i pieprzę. Na papierze
rozkładamy równo marchewkę i paprykę jako podłoże dla ryby. Na to kładziemy rybę.
Następnie płatki czosnku, kawałki masła, cytryny i rozmaryn. Posypujemy dymką.
Całość zawijamy w papilota i pieczemy ok.20-25 minut w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni C. Można podawać bezpośrednio
w papilocie na talerzu lub ostrożnie przenieść kompozycje na talerz.